Περισσότερα προβλήματα από όσα ήταν αναμενόμενο να λύσει δημιούργησε νέα υπουργική απόφαση σχετικά με την πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού για το σύνολο των ενταγμένων σε ΕΣΠΑ έργων και υποέργων των Υπηρεσιών της Γ.Γ. Πολιτισμού.

Το θέμα της μη υπαγωγής των προσλήψεων προσωπικού ΙΔΟΧ για τα έργα της ΓΓ Πολιτισμού στην έκδοση ΠΥΣ 33/2006, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9, παρ. 20α του Ν. 4057/2012, είχε απασχολήσει μέσα στο 2012 τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων ο οποίος είχε αποστείλει στη ΓΓ Πολιτισμού σχετική επιστολή. Σύμφωνα όμως με χτεσινή ανακοίνωση του ΣΕΑ, « η έκδοση της πολυαναμενόμενης ΠΥΣ και της -σε συνέχεια αυτής- εκδοθείσας Υπουργικής Απόφασης, όχι μόνο δεν επέλυσε το θέμα αλλά επιπρόσθετα δημιούργησε περαιτέρω συγχύσεις και αμφισημίες». Συγκεκριμένα «έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα τόσο επί της διαδικασίας πρόσληψης του προσωπικού, όσο και ως προς την προτεινόμενη κατανομή των θέσεων με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση και είναι άμεσα απαραίτητη η έγγραφη διευκρίνιση ζητημάτων που αφορούν στις προσλήψεις στο ΕΣΠΑ, καθώς αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοι υπόλογοι είναι εκτεθειμένοι ακόμη και σε καταλογισμό, ενώ τα εντελλόμενα δεν δέχονται τις πληρωμές για το 2012 και 2013 και κινδυνεύουν να σταματήσουν όλα τα έργα του ΕΣΠΑ.». Η ανακοίνωση συνεχίζει με αναφορά των νομικών και συντακτικών αμφισημιών και ανακολουθιών που ενδέχεται να επιβραδύνουν ή και να καταστήσουν αδύνατη τη διαδικασία προσλήψεων στα περισσότερα από 400 έργα ΕΣΠΑ με αυτεπιστασία που αναμένεται να απασχολήσουν περισσότερους από 6.000 άτομα μέσα στο 2013.

«Είναι προφανές ότι μόνιμη λύση στα παραπάνω προβλήματα είναι είτε η ερμηνεία του Ν. 4057/2012 με βάση τα αναφερόμενα στην από 22.01.2013 επιστολή μας, είτε η ρητή εξαίρεση (με νομοθετική ρύθμιση) από την υπαγωγή των έργων αυτεπιστασίας της ΓΓ Πολιτισμού από την έκδοση ΠΥΣ και το «Άρθρο ένατο» του Ν. 4057/2012, είτε η έκδοση της ΠΥΣ με βάση τις διατάξεις του 3812/10 και τη διαδικασία που ακολουθούσε ως τώρα η Γ.Γ. Πολιτισμού. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορούμε να συζητάμε για απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ ή τοπική ανάπτυξη. Τέλος, είναι απαίτηση όλων των εμπλεκόμενων αρχαιολόγων να επιφορτιστεί κάποια Διεύθυνση της Κεντρικής Υπηρεσίας ή η Διαχειριστική Αρχή ή ο τεχνικός σύμβουλος που ασχολείται με την υποβοήθηση των Υπηρεσιών Πολιτισμού για τα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα με την παρακολούθηση του συνεχώς μεταβαλλόμενου πλαισίου για την εκτέλεση των έργων ΕΣΠΑ, των δημόσιων έργων και των προμηθειών και την έγκαιρη και προπάντων έγκυρη ενημέρωση των Υπηρεσιών Πολιτισμού με έγγραφες οδηγίες, καθώς οι υπάλληλοι που χειρίζονται, εν μέσω νέων πειθαρχικών διατάξεων, υποχρηματοδότησης και χωρίς καμία ανταμοιβή ή πρόσθετη απολαβή τα δύσκολα αυτά έργα είναι αναγκαίο να μπορούν τουλάχιστον να βασιστούν σε μια χρηστή διοίκηση, για να μη βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένοι σε καταλογισμούς για έργα εκατομμυρίων ευρώ.», αναφέρει η ανακοίνωση.