Ένα μνημειακό έργο ζωγραφικής —αλλά κυρίως ιστορικής— αξίας, «Η καλλιέργεια του καπνού» τού γνωστότερου ίσως στον ελληνικό χώρο χαράκτη, του Τάσσου (Αλεβίζου) και της συντρόφου του, ζωγράφου και χαράκτριας Λουκίας Μαγγιώρου, επαναπατρίστηκε. Επέστρεψε στην πόλη όπου —και για την οποία— «γεννήθηκε». Στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για ένα μνημειακό εικαστικό έργο διαστάσεων (2x 12,4 μέτρων) φιλοτεχνημένο με μικτή τεχνική, σε ύφασμα επικολλημένο σε ξύλο. Το έργο απεικονίζει άνδρες και γυναίκες που ασχολούνται με την καλλιέργεια και επεξεργασία του καπνού σε όλα του τα στάδια. Ίδιους με τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Μακεδονίας, που καλλιέργησαν πρώτοι στην Ελλάδα τον καπνό από τα μέσα του 18ου ως και τα μέσα του 20ού αιώνα. Τους καπνεργάτες της Μακεδονίας, τα μέλη του σωματείου καπνεργατών, τους συνδικαλιστές-πρωτεργάτες των μεγάλων απεργιών που κορυφώθηκαν τον Μάη του ’36, ταυτισμένων σχεδόν με την περιοχή και την κοινωνικοπολιτική ιστορία της.
Το έργο αποτελείται από πέντε επιμέρους συνθέσεις και φιλοτεχνούνταν επί πέντε συνεχή χρόνια (από το 1955 έως το 1960) ειδικά για τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Εθνικού Οργανισμού Καπνού Δυτικής Θεσσαλονίκης, κατόπιν παραγγελίας της εταιρείας «Παπαστράτου».
Το έργο πριν από έναν χρόνο περίπου είχε μεταφερθεί στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας. Σήμερα, μετά από πιέσεις παραγόντων της Θεσσαλονίκης (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Δήμος Παύλου Μελά, Περιφέρεια κ.ά.) το 63χρονης ιστορίας έργο επέστρεψε στην πόλη και από το περασμένο Σάββατο και έως τις 17 Μαρτίου 2013 παρουσιάζεται στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών.
Την έκθεση πλαισιώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες καθώς και ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό, κάθε Κυριακή στις 12:00 (με το εισιτήριο της έκθεσης), από τον επιμελητή της έκθεσης, Γιάννη Μπόλη.