Στο πρόγραμμα συντήρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στα μνημεία της Σαμοθράκης αναφέρθηκε η Νινέττα Κοντράρου-Ρασσιά σε άρθρο της στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».
Οι εργασίες συντήρησης που θα πραγματοποιηθούν στο Ιερό των Μεγάλων Θεών και στο μεσαιωνικό κάστρο της Σαμοθράκης έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Παράλληλα προγραμματίζεται η μεταφορά των αποθηκών σε τρία νέα κτήρια και μία ριζική επισκευή και επανέκθεση στο παλιό Μουσείο του αρχαιολογικού χώρου για να αναδειχθούν τα εκθέματα του Ιερού όπου γίνονταν ιεροτελεστίες μυστηριακής λατρείας στη «Μητέρα Θεά», την Αξίερο, θεότητα συγγενική με την Κυβέλη και τη Δήμητρα, στον Καδμίλο, ιθυφαλλική θεότητα που ταυτίζεται με τον Ερμή, και στους Καβείρους, ιθυφαλλικούς δαίμονες που ταυτίζονται με τους Διόσκουρους.
Οι ανασκαφές στην περιοχή έχουν σταματήσει από το 1995. «Η γενική κατάσταση του χώρου έχει παραμείνει σχετικά καλή κατά τις τελευταίες δεκαετίες» σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΙΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Δημήτρη Μάτσα. Υπάρχουν, όμως, κάποιες περιοχές που απαιτούν άμεσα έργα συντήρησης και τακτοποίησης.
Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει την ανακατασκευή των ανδήρων, τη συντήρηση των αρχιτεκτονικών μελών, όπως και των υπόλοιπων μνημείων του ανατολικού τομέα. Ανάμεσά τους και το Πρόπυλο του Πτολεμαίου Β’.
Στη δεύτερη φάση θα εξυγιάνουν τα μνημεία του δυτικού τμήματος του Ιερού και στην τρίτη φάση θα μπουν στην κεντρική περιοχή με τα σημαντικότερα κτήρια λατρείας των Μεγάλων Θεών. Για κάθε φάση απαιτούνται τρία χρόνια δουλειάς. Το σημαντικό όμως είναι ότι αυτή τη φορά έχουν και την εύνοια του υπουργείου, ιδίως της γ.γ. Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, που ως αρχαιολόγος και η ίδια παρακολουθεί στενά τα έργα και βοηθά στην άμεση ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.
Άλλο μεγάλο έργο στη Σαμοθράκη, που εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, είναι η στερέωση και διαμόρφωση ως επισκέψιμου μνημείου του κάστρου της. Το έργο «τρέχει» η 15η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο προϊστάμενός της, Ιωάννης Κανονίδης, με τους συνεργάτες του.
Από πέρυσι έχουν αρχίσει οι εργασίες στερέωσης των οχυρωματικών περιβόλων. Έχει αρμολογηθεί το 90% των επιφανειών των δομικών μελών που βρέθηκαν με σαθρά κονιάματα. Έχει επίσης πραγματοποιηθεί μεγάλο μέρος της στερέωσης και αποκατάστασης των επικίνδυνων λιθοδομών του κάστρου. Το ερχόμενο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι εργασίες του περιβάλλοντος χώρου, που θα καταστήσουν το κάστρο επισκέψιμο και ασφαλές για το κοινό.