To Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) ανακοίνωσε τη λειτουργία του νέου διαδικτυακού περιβάλλοντος «ΕΚΤ ePublishing» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ekt.gr/epublishing. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που φιλοξενεί τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του ΕΚΤ, παρέχοντας ανοικτή πρόσβαση σε πολλά άρθρα ελληνικών επιστημονικών περιοδικών, καθώς και σε βιβλία και πρακτικά συνεδρίων από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών περιοχών.
Στο ΕΚΤ ePublishing φιλοξενείται επιστημονικό περιεχόμενο από 12 εγχώριους επιστημονικούς εκδότες (ανάμεσά τους τα Ινστιτούτα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία κ.ά.).
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται οκτώ επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης με περισσότερα από 1.400 επιστημονικά άρθρα σε διάφορες γλώσσες, καθώς και περισσότερα από 15 ηλεκτρονικά βιβλία και πρακτικά συνεδρίων.
Οι αναγνώστες μπορούν να πλοηγηθούν σε ευρετήριο περίπου 920 συγγραφέων ή να αναζητήσουν το υλικό που τους ενδιαφέρει, επιλέγοντας από ένα πλούσιο κατάλογο επιστημονικών άρθρων και βιβλίων σε 37 επιστημονικά πεδία. Το υλικό αυτό εμπλουτίζεται συνεχώς, καθώς το ΕΚΤ επεκτείνει το δίκτυο συνεργασιών του και με άλλους επιστημονικούς εκδότες.
Οι πρωτοβουλίες του ΕΚΤ για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις απορρέουν από τον θεσμικό ρόλο του για τη συγκέντρωση και διάθεση με ανοικτή πρόσβαση της επιστημονικής παραγωγής της χώρας μας.
Ακόμη, στόχος του ΕΚΤ είναι να προωθήσει σε διεθνές επίπεδο και να καταστήσει άμεσα αξιοποιήσιμη την έρευνα που παράγεται στη χώρα μας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά προσήλκυσαν το 2012 περισσότερους από 45.000 χρήστες από τουλάχιστον 130 χώρες στον κόσμο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η επισκεψιμότητα από το εξωτερικό φθάνει ή και ξεπερνά τα επίπεδα της επισκεψιμότητας από την Ελλάδα, αποδεικνύοντας τη διεθνή απήχηση που μπορεί να έχει η επιστημονική έρευνα στη χώρα μας.
Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών εκδόσεων του ΕΚΤ αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου «Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕΤ)-Κοινωνικά Δίκτυα και Περιεχόμενο Παραγόμενο από Χρήστες» (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ.