Η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον (National Gallery of Art) θα είναι ο πρώτος σταθμός της μεγάλης έκθεσης για το Βυζάντιο, με τίτλο «Heaven and Earth. Art of Byzantium from Greek Collections», που διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και το Μουσείο J. Paul Getty.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Χρίστος Παναγόπουλος, επισκέφθηκε την Εθνική Πινακοθήκη, όπου είχε συνάντηση με το διευθυντή της, Ερλ Πάουελ και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο με κειμήλια από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, την οποία η Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενήσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο του 2014. Μεταξύ άλλων, αντηλλάγησαν απόψεις για τη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων, ώστε κατά τη διάρκεια της έκθεσης να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή προβολή.

Ο κ. Πάουελ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η έκθεση θα προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσιγκτον, καθώς θα είναι και η πρώτη φορά που θα παρουσιαστούν στην Πινακοθήκη βυζαντινά εκθέματα. Από την πλευρά του, ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε το γεγονός ότι δίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσει το αμερικανικό κοινό τη μοναδική βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και την καθοριστικής σημασίας συμβολή της στην ιταλική Αναγέννηση που ακολούθησε.

Εξάλλου, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Βλαζάκη, υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον κ. Πάουελ για την παρουσίαση της συγκεκριμένης έκθεσης. Σύμφωνα με αυτό, η αμερικανική πλευρά ανέλαβε να καλύψει ένα μεγάλο τμήμα της δαπάνης για την πραγματοποίησή της και συγκεκριμένα: την ασφάλιση των εκθεμάτων (με την κρατική εγγύηση των ΗΠΑ), την εσωτερική μεταφορά των εκθεμάτων από την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον (μετά το πέρας της πρώτης παρουσίασης της έκθεσης) στο Μουσείο J. Paul Getty του Λος Άντζελες, την εκπόνηση της μουσειογραφικής μελέτης και την εκτέλεσή της και την προβολή της έκθεσης στις ΗΠΑ.

Από ελληνικής πλευράς θα καλυφθεί η έκδοση του δίτομου καταλόγου της έκθεσης καθώς και η έκδοση χορηγικών φακέλων για την ανεύρεση χορηγών, μέσω της χορηγίας της ΟΠΑΠ Α.Ε, ύψους 300.000 ευρώ, η οποία έχει ήδη δοθεί. Για την κάλυψη του συνόλου των υπολοίπων δαπανών που απαιτούνται για τη μεταφορά, συνοδεία, επιμέλεια και συντήρηση των αρχαιοτήτων από την Ελλάδα στην Αμερική και αντίστροφα, υπολογιζόμενου ύψους 1 εκ. ευρώ, θα αναζητηθούν χορηγοί. Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, η ΟΠΑΠ ΑΕ έχει εγγυηθεί την κάλυψη του συνόλου της δαπάνης

Μετά την Ουάσιγκτον, η έκθεση θα μεταφερθεί στο Λος Άντζελες, όπου από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2014 θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο J. Paul Getty.