Ισλαμιστές μαχητές που εγκατέλειψαν την πόλη Τιμπουκτού στο Μάλι, καθώς πλησίαζαν σε αυτήν τα γαλλικά και κυβερνητικά στρατεύματα, πυρπόλησαν τη βιβλιοθήκη της πόλης που περιέχει χιλιάδες σπάνια χειρόγραφα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Τιμπουκτού.

«Οι αντάρτες πυρπόλησαν το Ινστιτούτο Άχμεντ Μπάμπα το οποίο οικοδομήθηκε πρόσφατα από τους Νοτιοαφρικανούς…», δήλωσε ο Χάλε Ουσμάν στο Ρόιτερς από το Μπαμακό, πρωτεύουσα του Μάλι. Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχει την πληροφορία αυτή από τον επικεφαλής της επικοινωνίας της δημαρχίας.

Ο Ουσμάν δεν ήταν σε θέση να πει σε τι βαθμό έχει καταστραφεί το κτίριο, αλλά διευκρίνισε πως οι ισλαμιστές πυρπόλησαν επίσης το γραφείο του και την κατοικία ενός βουλευτή.

Το Ινστιτούτο Άχμεντ Μπάμπα, μία από τις βιβλιοθήκες της πόλης που περιέχουν σπάνια και ανεκτίμητα χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα, πήρε το όνομά της από τον σύγχρονο του Σέξπιρ συγγραφέα που γεννήθηκε στο Τιμπουκτού.

Υπολογίζεται ότι στη βιβλιοθήκη υπήρχουν περισσότερα από 20.000 χειρόγραφα, πολλά από τα οποία φυλάσσονταν σε υπόγειες αίθουσες.