Ένα διώροφο πέτρινο σχολείο του 19ου αιώνα, στον παλιό οικισμό της Νικήτης Χαλκιδικής, που στέγασε για πολλά χρόνια το σχολείο της περιοχής, θα μετατραπεί σε Εκθετήριο Λαογραφίας και Ιστορίας.
Περισσότερα από 1.500 αντικείμενα, όπως εργαλεία τεχνιτών, αγροτικά είδη, αντικείμενα οικιακής χρήσης, υφαντά και στολές, όλα προϊόν δωρεάς κατοίκων της περιοχής, θα βρουν στέγη στο Εκθετήριο.
Το σχολείο, όπου θα στεγαστεί, βρίσκεται στο βόρειο άκρο του οικισμού σε άμεση επαφή με τον ενοριακό ναό του Αγίου Νικήτα. Το κύριο τμήμα του κατασκευάστηκε το 1870, ενώ το 1912 και το 1918 έγιναν επεκτάσεις του. Μέχρι το 1968 λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο, ενώ κατά τη διάρκεια της κατοχής επιτάχθηκε από το βουλγαρικό στρατό. Επίσης, την περίοδο 1949-1951 στις αίθουσές του φιλοξενήθηκαν οι λειτουργίες του Ιερού Ναού του Αγίου Νικήτα, που είχε πυρποληθεί κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου.
Το 1975-1976 στεγάστηκε ιδιωτικό γυμνάσιο, ενώ από το 1976 ως το 1986 λειτούργησε ως δημόσιο γυμνάσιο και από το 1991 ως το 1995 ως τεχνικό λύκειο. Έκτοτε το κτίριο δεν χρησιμοποιείται.
Το παλιό σχολείο Νικήτης το 1987 χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το τότε υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ο παλιός οικισμός της Νικήτης χαρακτηρίστηκε την ίδια χρονιά ως ιστορικός τόπος.
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης αποκατάστασης του διατηρητέου κτίσματος και υπέρ της αλλαγής χρήσης του σε εκθετήριο.
Το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Leader», στη δράση «Παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια για μετατροπή τους σε μουσεία-συλλογές-εκθετήρια που σχετίζονται με τη λαογραφική/αγροτική/πολιτιστική κληρονομιά». Φορέας υλοποίησής του είναι η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μουσείο Νικήτης Χαλκιδικής».