Με γοργούς ρυθμούς και εντός των χρονικών ορίων που προβλέπονται από τη σύμβαση εξελίσσονται οι εργασίες στο υπό ανέγερση Νέο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (κτίριο Φιξ). Αυτό διαπίστωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο χώρο.

Τα εγκαίνια του νέου Μουσείου αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2014 και όπως ανέφερε ο Υπουργός είναι «ευτυχής σύμπτωση που ένα τόσο λαμπρό έργο, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα συγκαταλέγεται μεταξύ των ξεχωριστών Μουσείων Μοντέρνας Τέχνης σε όλη την Ευρώπη, θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί εκδηλώσεις της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014».

Ο εκπρόσωπος της μελετητικής ομάδας του Μουσείου αρχιτέκτονας κ. Βαγγέλης Στυλιανίδης εξήγησε στον Αναπληρωτή Υπουργό τις αισθητικές επιλογές που έγιναν ώστε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, να υπάρχει αναγωγή της εξωτερικής μορφής του κτιρίου με τα φυσικά και αισθητικά στοιχεία της κοίτης του Ιλισού.

Σημαντική ήταν η αναφορά του Αναπληρωτή Υπουργού στο θέμα της απάλειψης του στεγάστρου στην είσοδο του κτιρίου το οποίο, όπως ανέφερε, «παραβιάζει την αισθητική αρμονία της αρχιτεκτονικής όψης του έργου». Ο κ. Τζαβάρας δεσμεύτηκε εντός των προσεχών ημερών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων και το Αττικό Μετρό, να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστεί το θέμα αποτελεσματικά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε επίσης ότι θα γίνει αναπροσαρμογή της υφιστάμενης μελέτης στα νέα δεδομένα που υπάρχουν για τη λειτουργία του κτιρίου με βάση τη νομοθεσία που ισχύει για τον περιβαλλοντικό του εκσυγχρονισμό, επισημαίνοντας: «Θέλουμε ένα έργο βιοκλιματικό και όχι ενεργοβόρο το οποίο θα αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες και δεν θα λειτουργεί με δαπανηρό τρόπο για το ελληνικό δημόσιο».