Στην αναζήτηση και τον ορισμό της έννοιας του Παραδείσου είναι αφιερωμένο το Ημερολόγιο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και του Συλλόγου των Φίλων του ΒΧΜ για το έτος 2013, που έχει ως θέμα «Κήπος και Παράδεισος. Μεταφορά και πραγματικότητα».
Το ίδιο θέμα θα έχει και η μικρή έκθεση που θα παρουσιαστεί στην ισόγεια αίθουσα του πρόσφατα ανακαινισμένου Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας, από τις 23 Ιανουαρίου ως τις 14 Απριλίου 2013, με επιλεγμένα αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου.
Στα αντικείμενα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων που περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο, αλλά και στην έκθεση, εμφανίζονται θέματα που συνδέονται με την έννοια του Παραδείσου και των πολλαπλών συμβολισμών του, όπως ο περίκλειστος κήπος, το δένδρο της ζωής και η αναβλύζουσα κρήνη, πηγή ζωής και σοφίας.
Το θέμα «Κήπος και Παράδεισος» συνδέεται άμεσα με το σκεπτικό της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου, μέρος κάποτε του παριλίσσιου τοπίου, ένα φυσικό τοπίο που μαζί με το στοιχείο του νερού —σταθερό γνώρισμα όλων σχεδόν των βυζαντινών κήπων αναψυχής— θα συνδεθεί υπαινικτικά με τη φιλοσοφία του χριστιανικού Παραδείσου. Σημαίνουσα θέση έχουν μέσα σε αυτό, οι υπαίθριες αρχαιολογικές εκθέσεις που εντάσσονται στο μουσειολογικό σκεπτικό περί Παραδείσου.
Τέλος, ο Σύλλογος Φίλων του ΒΧΜ διοργανώνει από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2013 ομώνυμο κύκλο διαλέξεων (www.byzantinemuseum.gr), ενώ ετοίμασε και το φετινό «τυχερό» (γούρι), το οποίο απεικονίζει έναν Μονόκερο.