Σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων και δραστηριοτήτων έχει σχεδιάσει για το προσεχές διάστημα (21 Ιανουαρίου – 15 Φεβρουαρίου 2013) το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, όλα αφιερωμένα στην Εθνική Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου 2013).

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Περιοδικές Εκθέσεις

— «Το Μνημείο»: 16 προτάσεις καλλιτεχνών, οι οποίες συνεκτιμήθηκαν για την επιλογή της τελικής πρότασης, αυτής που υλοποιήθηκε με την ανέγερση του Μνημείου Ολοκαυτώματος των Αθηνών, το Μάιο 2010.

— «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής»: 19 ιστορίες παιδιών από όλη την Ελλάδα που την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι τους, να κρυφτούν, να μετακινούνται συνεχώς, να χρησιμοποιήσουν ψεύτικο όνομα η και ψεύτικη ταυτότητα στην προσπάθειά τους να σωθούν.

— «Ολοκαύτωμα»: Έκθεση διαγωνισμού αφίσας με θέμα το Ολοκαύτωμα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Ε.Μ.Ε. με το Υπουργείο Εξωτερικών.

— «Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-1944»: Διαδραστικό κέντρο πληροφόρησης.

— Προβολή οπτικοακουστικού υλικού στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ε.Μ.Ε.: (Μαρτυρίες, ταινίες, ντοκιμαντέρ για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

— «Η Ιστορία του Αλμπέρτου»: Θεατρικό Δρώμενο Αυτοσχεδιασμού (για παιδιά Δημοτικού).

— «Σπίτι – Μάσκα»: Καλλιτεχνικό εργαστήρι (για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου).

— «Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα μέσω της Τέχνης»: Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Νίνα Αλκαλάη, καθηγήτρια χορού και χοροθεραπεύτρια (για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου).

— «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής»: Εκπαιδευτική δανειστική Μουσειοσκευή για σχολική χρήση (για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου).

— «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής»: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα βασισμένο στην ομότιτλη περιοδική έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου (για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου). Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται με τη χορηγία της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα.

— «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-1944»: Μικρή δανειστική φωτογραφική έκθεση, για σχολική χρήση (για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου).

— «Αντισημιτισμός και Ρατσισμός: Χθες και Σήμερα»: Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η ανίχνευση της ιστορίας του αντισημιτισμού και του ρατσισμού και των εκδηλώσεων των φαινομένων αυτών, διαχρονικά (για παιδιά Γυμνασίου, Λυκείου).

— «Ολοκαύτωμα»: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα βασισμένο στην μόνιμη έκθεση για το Ολοκαύτωμα του Εβραϊκού Μουσείου (για παιδιά Γυμνασίου, Λυκείου).

— Συνάντηση στο χώρο του Ε.Μ.Ε. με Επιζήσαντες από το Ολοκαύτωμα και «Κρυμμένα Παιδιά» και συζήτηση για τις εμπειρίες τους (για παιδιά Γυμνασίου, Λυκείου).

— «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941-1944»: Εκπαιδευτική δανειστική Μουσειοσκευή για σχολική χρήση (για παιδιά Γυμνασίου, Λυκείου).

Τα προγράμματα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος (Νίκης 39, Αθήνα) προσφέρονται χωρίς καμία χρέωση. Για περισσότερες πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής και ενημερωτικό υλικό: Οριέττα Τρέβεζα, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Ε.Μ.Ε., τηλ. 210 3225582 και otreveza@jewishmuseum.gr