Πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα παιδικά προγράμματα που έχει ετοιμάσει για τον Ιανουάριο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Αναλυτικά, τα προγράμματα είναι τα εξής:

— Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 (11.00-12.30): Ο γύρος του κόσμου σε 8 μήνες: Οι Πριγκίπισσες της Μεσογείου (για παιδιά 4-5 ετών), με τη Δέσποινα Σακελλαρίου και την Αντωνία Βέλλιου.

Τα παδιά θα περιπλανηθούν σε τρεις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, μέσα από την έκθεση που φιλοξενεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Iστορίας». Θα δουν τη ζωή και τις συνήθειές τους, τα ρούχα που φορούσαν, τα κοσμήματά τους αλλά και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν. Θα δουν επίσης εικόνες από την έκθεση, θα ακούσουν παραμύθια με πριγκίπισσες και πρίγκιπες και θα δημιουργήσουν!

Το εργαστήριο αυτό θα είναι μια πρώτη επαφή των παιδιών με τις τεχνικές του αρχαίου κοσμήματος μέσα από τον πηλό, το αλουμινόχαρτο και το σύρμα. Τα παιδιά θα εξασκήσουν τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες και θα δουν πως το κάθε υλικό έχει διαφορετικές ιδιότητες και δίνει άλλα αποτελέσματα.

Συμμετοχή: €10 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €7 το καθένα). Παρέχονται τα υλικά.

—Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013 (11.00-12.30): Φτιάχνω τέχνη με τα χέρια μου: Μια φορά κι έναν καιρό… μία πριγκίπισσα (για παιδιά 2-3,5 ετών και γονείς), με τη Δέσποινα Σακελλαρίου και την Αντωνία Βέλλιου

Με αφορμή την έκθεση «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας» γονείς και παιδιά θα ταξιδέψουν σε κόσμους μαγικούς και παραμυθένιους, θα φτιάξουν κοσμήματα για τις μικρές πριγκίπισσες και παιχνίδια για τους μικρούς πρίγκιπες! Θα ανακαλύψουν τις ιδιαιτερότητες του πηλού, θα τον πλάσουν, θα τον χαράξουν, θα τον ζουλήξουν, θα τον κολλήσουν και στο τέλος μαζί με τους γονείς θα δημιουργήσουν ό,τι ξεπηδήσει από τη φαντασία τους!

Συμμετοχή (γονιός και παιδί): €15 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο μαζί και με τους δυο γονείς €12 το καθένα). Απαραίτητη η παρουσία ενός γονέα για κάθε παιδί (παρέχονται τα υλικά). Το εργαστήριο θα επαναληφθεί στις 27 Ιανουαρίου 2013.

— Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 (11.00-13.00): Εργαστήριο εικαστικής έκφρασης: Ιπτάμενες μαριονέτες! (για παιδιά 5-10 ετών), με την εικαστικό-art therapist Νιόβη Σταυροπούλου.

Μια από τις πιο αρχαίες μορφές κουκλοθέατρου είναι το θέατρο με μαριονέτες! Φιγούρες και χαρακτήρες που εκφράζονται με λίγες, αλλά πολύ εκφραστικές, κινήσεις. Τα παιδιά κάνουν μια εύκολη, αλλά ευφάνταστη κατασκευή μαριονέτας από ξύλο σε σχήμα πουλιού.

Συμμετοχή: €12 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €10 το καθένα). Παρέχονται τα υλικά. Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε αγγλόφωνα παιδιά.

— Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 (11.00-13.00): Εργαστήριο εικαστικής έκφρασης: Η «Πριγκίπισσα» που ταξίδεψε από την Ελλάδα στην Κύπρο(για παιδιά 5-10 ετών), με την εικαστικό-art therapist, Νιόβη Σταυροπούλου.

Ένα παραμύθι με πρίγκιπες και πριγκίπισσες μεταφέρει τα παιδιά στην αρχαιότητα. Μέσα από το παραμύθι ξεπηδούν οι ήρωες της ιστορίας που τα παιδιά θα τους δημιουργήσουν, όπως τους φαντάζονται. Χαρτοσακούλες, χαρτόνια, χαρτόκουτα, χάρτινα πιάτα και ποτήρια, ξυλάκια, φελιζόλ, αφρολέξ, πλαστικά μπουκάλια και όποιο άλλο άχρηστο υλικό μπορείτε να φανταστείτε θα δώσει σχήμα και ζωή σε μια κούκλα και τα παιδιά θα παίξουν κουκλοθέατρο! Όποιο παιδί θέλει μπορεί να φέρει υλικά που προορίζονται για την ανακύκλωση.

Συμμετοχή: €12 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €10 το καθένα). Παρέχονται τα υλικά. Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε αγγλόφωνα παιδιά.

Και τον Φεβρουάριο

—Σάββατα 2-16 Φεβρουαρίου 2013 (13.00-15.00): Εργαστήριο Ζωγραφικής: η Γεωμετρική Τέχνη στην αγγειογραφία και ο κυβισμός στα έργα του Picasso (για παιδιά 8-11 ετών), με τον ζωγράφο Διονύση Καμπόλη και την παιδαγωγό Γκέλυ Τζαμουράνη.

Ο Πικάσο κάποτε είπε: «Ζωγραφίζω τα αντικείμενα όπως τα σκέφτομαι, όχι όπως τα βλέπω». Στις συνθέσεις του, ιδιαίτερα στην κυβιστική περίοδο, αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσω της γεωμετρικής δομής του αντικειμένου, χρησιμοποιώντας, δηλαδή, τις καθαρές φόρμες, το περίγραμμα και τα γεωμετρικά σχήματα. Ζωγραφίζει τα αντικείμενα από πολλές μεριές ταυτόχρονα και από πολλές οπτικές γωνίες, αφαιρώντας τα επιμέρους στοιχεία ενώ με την επανάληψη της φόρμας δίνει την αίσθηση της κίνησης.

Οι καθαρές φόρμες του Picasso και οι γεωμετρικές μορφές, καθώς και τα γεωμετρικά σχήματα στα αγγεία του Μουσείου θα δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα αγγεία από πολλές οπτικές γωνίες, να ζωγραφίσουν «πολύπλευρες» μορφές και σχήματα και να συνθέσουν τα δικά τους έργα, με μολύβια, ξυλομπογιές, τέμπερες και χρωματιστά χαρτιά.

Συμμετοχή για κάθε κύκλο 3 συναντήσεων: €45 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €40). Παρέχονται τα υλικά. Η παρουσία των παιδιών είναι απαραίτητη και στις τρεις συναντήσεις του κύκλου που θα παρακολουθήσουν. Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε αγγλόφωνα παιδιά.

Πληροφορίες

Για πληροφορίες και κρατήσεις για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4) μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 210 7294220, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-13:00.