Την εικόνα που θα παρουσιάζει στο εξής στους επισκέπτες ο ναός του Διός στη Νεμέα περιέγραψε σε δημοσίευμά της στο «Βήμα» η Μαρία Θερμού.
Μέχρι πρότινος, ένας μόνο κίονας από το περιστύλιο του ναού και άλλοι δύο, που ορίζουν την είσοδο στον πρόναο, απέμεναν στην αρχική τους θέση, καθώς οι περισσότεροι από τους 36 δωρικούς κίονες του ναού είχαν χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση μιας βασιλικής σε μικρή απόσταση από αυτόν.
Όπως αναφέρεται όμως στο δημοσίευμα, πριν από λίγες μέρες τα ικριώματα που είχαν τοποθετηθεί για την αναστήλωση του μνημείου απομακρύνθηκαν και ξεπρόβαλε ο ναός του Διός σε άλλες διαστάσεις: με εννέα κίονες στη θέση τους να σχηματίζουν τη βορειοανατολική γωνία του κτιρίου, και μάλιστα τους δύο από αυτούς να επιστέφονται με τα επιστύλιά τους και ψηλότερα από μια τρίγλυφο. Για την ολοκλήρωση του έργου απαιτήθηκαν πολλά χρόνια και εργασία πολλών επιστημόνων, οι οποίοι διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλον.
Στο «Βήμα» μίλησε ο υπεύθυνος για την τελευταία φάση του έργου, που αφορούσε την αναστήλωση του θριγκού, πολιτικός μηχανικός δρ Κωνσταντίνος Παπαντωνόπουλος: «Η ύπαρξη του αυθεντικού υλικού του ναού, που βρίσκεται γύρω από αυτόν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, συνέβαλε αποφασιστικά στην αναστήλωση του μνημείου». Η σύσταση όμως της πέτρας με την οποία χτίστηκε στην αρχαιότητα δημιουργεί τεράστια προβλήματα, καθώς πρόκειται για ψαμμιτικό ασβεστόλιθο «ασθενή και ανομοιογενή, με μηχανικές αντοχές πολύ μικρότερες, όχι μόνο του μαρμάρου αλλά και άλλων σκληρών ασβεστόλιθων που χρησιμοποιήθηκαν στην ανέγερση μνημείων» όπως είπε ο δρ Παπαντωνόπουλος.
Κάτι που γνώριζαν ωστόσο και οι αρχαίοι τεχνίτες, οι οποίοι φρόντισαν να επιχρίσουν τους κίονες και τα άλλα αρχιτεκτονικά μέλη προκειμένου να τα προστατέψουν από τη φθορά. Η αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών μελών απαίτησε εξάλλου και τη χρήση συμπληρωμάτων από νέο λίθο, που αναζητήθηκε σε σύγχρονο λατομείο, πλησίον του αρχαίου.
Ο κ. Παπαντωνόπουλος, έμπειρος στην αποκατάσταση μνημείων, οργάνωσε μια δοκιμαστική αναστήλωση το 2011, αφού προηγήθηκε βεβαίως σχετική μελέτη. Και μόνον αφού πήγαν όλα καλά προχώρησε στο τελικό έργο.
Στα σχέδια υπάρχει η αναστήλωση πέντε ακόμη κιόνων στη βόρεια (μακρά) πλευρά του ναού, καθώς το αρχαίο υλικό βρίσκεται όλο εκεί γύρω και υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη από την αρχιτέκτονα κυρία Αικατερίνη Σκλήρη. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται η έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και βεβαίως τα χρήματα.
Η αναστήλωση του ναού του Διός, έργο του Κέντρου Κλασικής Αρχαιολογίας Νεμέας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας με υπεύθυνη σήμερα την αρχαιολόγο Κιμ Σέλντον, είχε κόστος για την τριετία 2010-2012 762.515 ευρώ, ενώ κατά το χρονικό διάστημα 2004-2012 ανήλθε στο ποσό των 2.506.945 ευρώ. Υπό τις σημερινές συνθήκες ένα νέο πρόγραμμα παίρνει μετάθεση στο μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος που οραματίστηκε την αναστήλωση του ναού του Διός στη Νεμέα ήταν ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας δρ Στέφανος Μίλερ, ο οποίος και την ξεκίνησε ουσιαστικά το 1999.