Ένα ευχάριστο νέο για την αρχιτεκτονική και την ιστορία της Αθήνας ήταν η γνωμοδότηση υπέρ του χαρακτηρισμού της οικίας Καλλισπέρη στη συνοικία της Ακρόπολης, κατά την κοινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012. Η «οικία Καλλισπέρη» ένα από τα ωραιότερα σπίτια των αρχών του 20ού αιώνα, με νεοκλασικά και εκλεκτικιστικά χαρακτηριστικά, κρίθηκε από την πλειοψηφία των μελών των δύο Συμβουλίων μνημείο για την αρχιτεκτονική και την ιστορική της αξία.

Η Monumenta κατέθεσε το 2010 στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής αίτηση χαρακτηρισμού ως διατηρητέου μνημείου της οικίας. Το ενδιαφέρον κατοίκων της περιοχής για την προστασία του νεότερου αυτού μνημείου, που ανήκει στον Δήμο Χαλανδρίου, ήταν η αφορμή για την ενεργοποίηση της Monumenta. Το πλούσιο πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό που κατατέθηκε στην Εφορεία συγκεντρώθηκε χάρη στην έρευνα και τη μελέτη των κτηρίων που πραγματοποίησε ο πολεοδόμος Φαίδωνας Παπαθεοδώρου.

Η οικία Καλλισπέρη με τη χαρακτηριστική πυργοειδή διαμόρφωση, στη συμβολή των οδών Καλλισπέρη και Παρθενώνος, περιλαμβάνει την κυρίως οικία, δύο βοηθητικά κτίσματα και κήπο και κτίστηκε το 1911. Το ακίνητο προέκυψε από τη συνένωση τεσσάρων ομόρων αλλά ανεξάρτητων κάποτε οικοπέδων, τα οποία αγοράστηκαν διαδοχικά, μεταξύ των ετών 1907 και 1919, από τους Γεώργιο και Σεβαστή Καλλισπέρη.  Από το 1911 μέχρι το 1930 οι νέοι ιδιοκτήτες κατασκεύασαν τρία κτίσματα, τα οποία αποτελούν το λειτουργικά ενιαίο συγκρότημα της οικίας Καλλισπέρη, που κατοικήθηκε συστηματικά μέχρι και τη δεκαετία του 1950.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1937, η Σεβαστή Καλλισπέρη με χειρόγραφη διαθήκη άφησε όλη την περιουσία της υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου με σκοπό να συσταθεί Ίδρυμα για την εκπαίδευση κοριτσιών. Το Ίδρυμα όμως αυτό δεν έγινε ποτέ. Μετά από εγκατάλειψη δεκαετιών η περιουσία του κληροδοτήματος της Σεβαστής Καλλισπέρη περιήλθε στα Σχολικά Ταμεία Γυμνασίου-Λυκείου Θηλέων Χαλανδρίου και στη συνέχεια στον Δήμο Χαλανδρίου.