Έπειτα από τις διαρκείς παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, αναφορικά με την ελλιπή καθαριότητα και προστασία του αρχαιολογικού πάρκου Ακαδημίας Πλάτωνος, καθώς και τις επιπτώσεις στις αρχαιότητες από τη λειτουργία παρακείμενων καταστημάτων, οι συναρμόδιες υπηρεσίες υλοποίησαν πολλές από τις προτάσεις της Αρχής για την προστασία του χώρου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής, είχε προηγηθεί από το 2011 συνεδρίαση του ΚΑΣ που έκρινε την ανάδειξη και ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν εργασίες ταξινόμησης του αρχαιολογικού υλικού που φυλάσσεται στις παλαιές αποθήκες του πάρκου. Επίσης, κατασκευάστηκε νέα μόνιμη περίφραξη φυλακίου εισόδου, απομακρύνθηκαν οι άστεγοι, ενώ οι οικογένειες Ρομά εγκατέλειψαν τον χώρο. Τέλος, ανακλήθηκε η άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου για το ένα εκ των δύο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσαν στο πάρκο, ενώ για το άλλο δεν εγκρίθηκε ανάλογη άδεια.
Η συγκεκριμένη περιοχή έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος χαρακτηρίστηκε το 1979 ως άλσος, ενώ από το 2000 ορίζεται ως αρχαιολογικό άλσος. Πρόκειται για χώρο με ελεύθερη πρόσβαση και ορατές αρχαιότητες σε ορισμένα σημεία, και η καθαριότητα και η φροντίδα του ανήκουν στην αρμοδιότητα του δήμου Αθηναίων, με εξαίρεση τις θέσεις των αρχαιολογικών ευρημάτων.
Σύμφωνα με την Αρχή, οι αρχαιολογικές διατάξεις προβλέπουν την προηγούμενη έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού στις περιπτώσεις εγκατάστασης/ λειτουργίας επιχειρήσεων. Σε αυτοψίες που διενήργησε επανειλημμένα ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώθηκε η πλημμελής καθαριότητα, η εγκατάσταση αστέγων στο πάρκο και οικογενειών Ρομά σε γειτονική ιδιοκτησία, λόγω της απουσίας περίφραξης και φύλαξης του άλσους. Σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων παρατηρήθηκε αυθαίρετη χρήση μουσικής και κατάληψη κοινοχρήστου χώρου με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, χωρίς την προηγούμενη αδειοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού.
Η Αρχή επισήμανε στις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων και στην Γ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ότι, λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου ως φυσικού και ταυτόχρονα πολιτιστικού τοπίου, απαιτείται εντατικότερη και συστηματικότερη συνεργασία των συναρμόδιων φορέων για την επαρκή φροντίδα του, την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, καθώς και για τη σύννομη λειτουργία των καταστημάτων.
Ο Συνήγορος πρότεινε τη σύσταση ειδικού μόνιμου συνεργείου καθαρισμού των αρχαιολογικών πάρκων σε συνεργασία με τον εκάστοτε αρμόδιο δήμο, αλλά και την τοποθέτηση επαρκούς αριθμού κάδων απορριμμάτων. Επίσης, εισηγήθηκε την περίφραξη και μόνιμη φύλαξη του χώρου, τη συστηματική διενέργεια αστυνομικών ελέγχων, τη μετεγκατάσταση των κατοίκων Ρομά σε κατάλληλο χώρο και τέλος, την εφαρμογή της υγειονομικής νομοθεσίας από τα καταστήματα — σε διαφορετική περίπτωση την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.