Η έναρξη του «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη», που στο επόμενο διάστημα θα φιλοξενήσει, ως ομιλητές, πανεπιστημιακούς διεθνούς εμβέλειας, γύρω από τη σκέψη του μεγάλου Σταγειρίτη φιλοσόφου από χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, έγινε την περασμένη Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο 1 του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του ΑΠΘ.
Το «Colloquium» διοργανώνει το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» για το Ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 και σε αυτό θα συμμετάσχουν και θα κάνουν εισηγήσεις για πτυχές της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη ειδικοί μελετητές του, από την Ελλάδα, την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ.
Ομιλητής και τιμώμενος στην εκδήλωση της Τετάρτης ήταν ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ και επισκέπτης καθηγητής σε ξένα και ελληνικά πανεπιστήμια, Θεοδόσιος Π. Τάσιος, ο οποίος πραγματεύτηκε το θέμα: «Μια εναλλακτική ανάγνωση της Αριστοτελικής μεσότητος».
Η έννοια της «μεσότητας» στον Αριστοτέλη, πρότεινε ο κ. Τάσιος, μπορεί να ειδωθεί ως «βελτιστοποίηση» του «ηθικού» ανθρώπου στην πορεία για την κατάκτηση της «ευδαιμονίας, μέσω του αγαθού», η οποία αποτιμάται κατά τον Σταγειρίτη φιλόσοφο «καθ’ όλον τον βίον», ως αποτέλεσμα της στάθμισης των «ηδονών», κάθε φορά υπό διαφορετικές συνθήκες, πάντοτε μέσα στην κοινωνία και κυρίως σε συνδυασμό με τη στάση μας απέναντι στα ηθικά διλήμματα και απέναντι στον άλλο.
Ο Αριστοτέλης, τόνισε ο κ. Τάσιος, δεν δίνει ένα «δεκάλογο» με τον οποίο επιτυγχάνεται η ευδαιμονία και η ηθική τελείωση γιατί θεωρεί ότι η διαδικασία είναι ανοιχτή και «ανθρωπική», δηλαδή, η επιδίωξη της κάλυψης των απειράριθμων αναγκών του (υλικών, πνευματικών, κοινωνικών, ηθικών κ.ά.) μέσα από μια μακροχρόνια διεργασία, η οποία αποφέρει «ηδονές» για τον «εαυτόν» και ουσιαστικά τον διαπλάθει. Η «μεσότητα» μπορεί να είναι μια παραβολή μεταξύ δύο αντιθέσεων (ελλείψεων και υπερβολών), η οποία μπορεί να οδηγήσει στην «ακρότητα» δηλαδή στην κορύφωση, αλλά και η ιδανική ισορροπία μεταξύ διαφόρων κρίσεων, επιλογών και στάσεων, μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών μεταβλητών (όπως πού, πότε, για όφελος ποιων κ.λπ.).
«Με αυτόν τον τρόπο, την ευθύνη για την ηθική απόφαση, τη διατηρεί ακέραιη η ανθρώπινη συνείδηση, που βοηθάει να εκλεπτυνθούν οι αξίες του ατόμου δι’ όλου του βίου» τόνισε ο κ. Τάσιος.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η αναγόρευση του κ. Τάσιου σε επίτιμο μέλος του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών».
Τον τιμώμενο προλόγισε η πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, δίνοντας έμφαση στις τετρακόσιες επιστημονικές δημοσιεύσεις και τα σαράντα βιβλία που έχει συγγράψει, καθώς και τη συμβολή του στην έρευνα της τεχνολογίας των αρχαίων και την κατανόηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.