Tη λήξη των φετινών ανασκαφών στο Δάσος Ραντίδι ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.
Μετά από μια δεκαετία επισκοπήσεων και ανασκαφών έχουν εντοπιστεί αρκετές σημαντικές θέσεις στο Δάσος Ραντίδι, έξι περίπου χιλιόμετρα ανατολικά της αρχαίας Πάφου. Η σημαντικότερη θέση η οποία διερευνάται είναι το ιερό που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Λιγκρίν του Διγενή. Στο ιερό αυτό λατρευόταν ανδρική θεότητα της προφητείας η οποία ήταν επίσης συνοδός της θεάς Αφροδίτης. Έχουν βρεθεί χιλιάδες πήλινα αγάλματα, σε φυσικό μέγεθος αλλά και υπερμεγέθη, καθώς και περισσότερες από 200 κυπρο-συλλαβικές επιγραφές. Από το άκρο του ιερού μέχρι την παραλία εκτεινόταν ένα μεγάλο δάσος. Τόσο στην περιοχή του ιερού όσο και στον περιβάλλοντα του χώρο υπάρχουν πολλοί τάφοι οι οποίοι στηρίζουν τη θεωρία ότι η περιοχή ταυτίζεται με τον θάνατο και την αναζωογόνηση, στοιχεία που συνδέονται με τη λατρεία της Αφροδίτης και του Άδωνη.
Οι φετινές επισκοπήσεις εντόπισαν εκτεταμένα μεσαιωνικά κατάλοιπα στα ανατολικά του δάσους, στην περιοχή Λάκκος του Φράγκου. Καταγράφηκαν λαξευμένοι λίθοι και τουλάχιστον ένα τμήμα τοίχου που σώζεται σε ύψος. Στις περιοχές αυτές συλλέχθηκε μεγάλη ποσότητα εφυαλωμένης μεσαιωνικής κεραμικής sgraffito που είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική της περιόδου όπως και θραύσματα από μεγάλους πίθους που υποδηλώνουν ότι στην περιοχή υπήρχαν αποθηκευτικοί χώροι τροφίμων.
Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με τα μεσαιωνικά κατάλοιπα που είχαν βρεθεί προηγουμένως στα δυτικά του Δάσους Ραντίδι, όπου υπήρχε μικρός μεσαιωνικός οικισμός στη θέση του οποίου βρίσκεται σήμερα ξενοδοχείο και γήπεδο γκολφ.
Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι η μεσαιωνική δραστηριότητα στην περιοχή, όπως φανερώνει και το κτήριο του σημερινού μουσείου στα Κούκλια και ο ζαχαρόμυλος, εκτεινόταν προς νότο και ανατολή, μέσα στο Δάσος Ραντίδι. Στον Λάκκο του Φράγκου τα μεσαιωνικά κατάλοιπα ίσως να είχαν αμυντικό χαρακτήρα, και από εδώ να ελεγχόταν η μόνη τότε πρόσβαση στην περιοχή της Πάφου.
Οι ανασκαφές διεξήχθησαν από τις 30 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου 2012 υπό τη διεύθυνση της δρος Georgia Bonny Bazemore, Καθηγήτριας Jeffers R. Chertok Αρχαίας Ιστορίας του Eastern Washington University, ΗΠΑ. Φέτος στις ανασκαφές συμμετείχαν φοιτητές από το Eastern Washington University, το University of Missouri, St. Louis, ΗΠΑ και το University of Sidney της Αυστραλίας.