Τον τίτλο της Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα απονείμει το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Ίριν Τζαχίλη, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας. Η απονομή θα γίνει από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Κωνσταντίνο Τζανάκη, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στις 19.30, στο Αμφιθέατρο Β’ (Διδακτήρια της Φιλοσοφικής Σχολής) στο Ρέθυμνο.
Το πρόγραμμα της τελετής περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητή Ευριπίδη Γ. Στεφάνου και τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αναπληρωτή Καθηγητή Σωκράτη Πετμεζά. Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Νένα Γαλανίδου θα παρουσιάσει την προσωπικότητα και το έργο της κ. Τζαχίλη.
Στο πλαίσιο της τελετής η τιμώμενη θα δώσει διάλεξη με τίτλο: «Eλευθερία και ισότητα στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Για μία άλλη ανάγνωση των μινωικών και μυκηναϊκών κοινωνιών».
Η Ίρις Τζαχίλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944 και σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη Λυον, και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι από το 1976 συνεργάτης της ανασκαφής Ακρωτηρίου Θήρας. Η διδακτορική της διατριβή αφορά τη μελέτη της υφαντικής αυτού του οικισμού. Από το 1994 διδάσκει Προϊστορική Αρχαιολογία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Eίναι διευθύντρια και ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Μελέτης Αρχαιολογικού Υφάσματος που αναλαμβάνει τη μελέτη και δημοσίευση αρχαιολογικών υφασμάτων και εκδότρια του περιοδικού Αράχνη που δημοσιεύει μελέτες για τα υφάσματα. Είναι, επίσης, υπεύθυνη ερευνητικού προγράμματος του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης για τη μελέτη και τη δημοσίευση του ιερού Κορυφής του Βρύσινα και συνδιευθύντρια της ανασκαφής στο ίδιο Ιερό.
Έχει διοργανώσει και δημοσιεύσει πολλά αρχαιολογικά συνέδρια και πρόσφατα την Παγκρήτια περιοδική συνάντηση «Αρχαιολογικό Έργο Κρήτης». Είναι συνδιευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος «Διαχρονικοί νησιωτικοί Πολιτισμοί: Η περίπτωση της Θηρασίας» για τη μελέτη της νήσου Θηρασίας.
Πεδία ενδιαφέροντος: μινωική αρχαιολογία, μινωική εικονολογία, αρχαία υφαντική, μεταλλουργία, τεχνολογία, ιστορία της αρχαιολογίας
To 2012 δημοσιεύθηκε το βιβλίο της Μπαϊντίρι 1922: μία ιστορία απώλειας από τη Μικρά Ασία. Έχει γράψει επίσης τα βιβλία: Υφαντική και υφάντρες στο προϊστορικό Αιγαίο. 2000-1000 π.Χ. (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1997), Οι αρχές της Αιγαιακής Προϊστορίας. Aνασκαφές του 19ου αι. στη Θήρα και τη Θηρασία (Εκδόσεις Καθημερινή, 2006), Mινωικά Εικαστικά Τοπία. Γένεση και εξέλιξη μίας μινωικής θεματογραφίας (Εκδ. Τα Πράγματα, 2011) και έχει επιμεληθεί τα βιβλία Metallurgy in the Aegean Bronze Age (Εκδόσεις Τα Πράγματα, 2008) και Αρχαιολογικό Έργο Κρήτης, Πρακτικά 1ης Συνάντησης Ρέθυμνο 2008 (με Μ. Ανδριανάκη, Εκδόσεις Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, 2010). Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά.