Η ύφανση του γνήσιου ψάθινου καπέλου του Ισημερινού, το κυνήγι με γεράκι και το βουδιστικό άσμα της περιοχής Λαντάχ στην Ινδία έχουν αρκετές πιθανότητες να εγγραφούν στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι.

Η διακυβερνητική επιτροπή για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς συναντάται από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου έως την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στην έδρα της UNESCO, στο Παρίσι, για να εξετάσει σχεδόν 60 υποψηφιότητες για την ένταξή τους ως πολιτισμικά αγαθά σε διάφορους καταλόγους.

Τριάντα πέντε υποψηφιότητες θα συζητηθούν από την Τετάρτη για τον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης κληρονομιάς που αφορά παραδόσεις ή ζωντανές εκφράσεις οι οποίες έχουν κληροδοτηθεί από τους προγόνους μας, όπως προφορικές παραδόσεις, παραστατικές τέχνες, κοινωνικές πρακτικές, γιορτές και τελετές, γνώσεις και πρακτικές που σχετίζονται με τη φύση και το σύμπαν ή γνώσεις και τεχνικές για δημιουργία χειροποίητων κατασκευών.

Μεταξύ αυτών, η παραδοσιακή τέχνη κατασκευής του βιολιού στην Κρεμόνα, τη γενέτειρα του Στραντιβάριους (1644-1737) στην Ιταλία, η ύφανση του ψάθινου καπέλου στον Ισημερινό, το βουδιστικό άσμα στην ινδική περιοχή Λαντάχ, η γιορτή στα αίθρια, στις πλακόστρωτες εσωτερικές αυλές της Κόρδοβας στην Ισπανία που γιορτάζεται το Μάιο, η λατρεία των βασιλέων Χουνγκ στην επαρχία Φου Το του Βιετνάμ ή ακόμη η διαβολική πομπή του χορού στη γιορτή Corpus Christi στη Βενεζουέλα.

 

Η Νότια Κορέα κατέθεσε φάκελο για το Αριράνγκ, ένα παραδοσιακό λυρικό άσμα, που έλαβε θετική γνωμοδότηση. Η περίπτωση της γερακοθηρίας, που βασίζεται στην εκπαίδευση κυνηγετικών γερακιών για να πιάνουν το θήραμα, θα εξεταστεί εκ νέου. Ήδη καταχωρήθηκε στον κατάλογο το 2010, αλλά αυτή τη φορά κατατέθηκε μια διευρυμένη κοινή υποψηφιότητα από συνολικά 14 νέες χώρες που θέλουν να ενταχθούν σε αυτό, από το Βέλγιο και τη Γαλλία ως τη Μογγολία περνώντας από την Ουγγαρία και αρκετές χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Έως σήμερα ο αντιπροσωπευτικός κατάλογος της άυλης κληρονομιάς περιέχει 232 πολιτισμικά αγαθά από 86 χώρες. Η διακυβερνητική επιτροπή θα εξετάσει επίσης επτά υποψηφιότητες που χρήζουν επείγουσας προστασίας.