Τάφους 3.000 ετών αποκάλυψαν Ιταλοί αρχαιολόγοι στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αποστολής, από την παρατήρηση των τάφων προκύπτει ότι γίνονταν κάποτε «πολύπλοκες τελετές ταφής» σε αυτή την περιοχή που πριν από μερικά χρόνια ελεγχόταν από τους Ταλιμπάν.

Η ιταλική αρχαιολογική αποστολή άρχισε τις ανασκαφές στο Ούντεγκραμ του Σουάτ στη δεκαετία του ’50. Πρόκειται για μια περιοχή του βορειοδυτικού Πακιστάν που ονομάζεται επίσης «Ελβετία του Πακιστάν», λόγω των καταπράσινων κοιλάδων της που κρύβουν επίσης θησαυρούς ενός βουδιστικού παρελθόντος.

Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν την ύπαρξη μιας προβουδιστικής νεκρόπολης στο Ούντεγκραμ, αλλά πρόσφατα ανακάλυψαν ένα άγνωστο ακόμη κομμάτι της αρχαίας ιστορίας της περιοχής με την ανασκαφή «περίπου 30 τάφων, που είναι συγκεντρωμένοι και επικαλύπτονται εν μέρει μεταξύ τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λούκα Μαρία Ολιβιέρι, επικεφαλής της ιταλικής αρχαιολογικής αποστολής στο Πακιστάν. «Το νεκροταφείο φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε κάπου ανάμεσα στο τέλος της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. και το πρώτο μισό της πρώτης χιλιετίας» της ίδιας εποχής, πρόσθεσε.

«Οι τάφοι αυτοί μας λένε πάρα πολλά για αυτούς τους αρχαίους πολιτισμούς που είχαν πολύπλοκες νεκρικές τελετές», οι οποίες περιλάμβαναν μια πρώτη αποσύνθεση (του σώματος) σε έναν ανοιχτό τάφο, μετά από την οποία τα οστά εν μέρει καίγονταν, ο τάφος ξανάκλεινε και κατασκευαζόταν ένα μικτό ανάχωμα που τον κάλυπτε, υπογράμμισε ο Ολιβιέρι. Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν βρει μέχρι τώρα ίχνη όπλων, αλλά θραύσματα σιδήρου «τα οποία μπορεί να είναι από τα παλαιότερα ίχνη αυτού του μετάλλου στην ινδική υποήπειρο», υπογράμμισε ο Ολιβιέρι.