Εντυπωσιακά ήταν τα ευρήματα που ήρθαν και φέτος στο φως στη διάρκεια της ανασκαφής στο λόφο της Αγίας Πέτρας, στο Διδυμότειχο, ο οποίος έχει ταυτιστεί με την αρχαία Πλωτινόπολη, μία ρωμαϊκή πόλη που ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό, ο οποίος της έδωσε το όνομα της γυναίκας του Πλωτίνης.
Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον του λόφου διαπιστώθηκε ήδη πριν από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το 1965 βρέθηκε εκεί χρυσή σφυρήλατη προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου. Στην Αγία Πέτρα έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικές ανασκαφές από την ΙΘ′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το 1977 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Όπως φάνηκε από τη φετινή ανασκαφή, γεωμετρικά σχήματα και σύμβολα κυριαρχούν στο ψηφιδωτό δάπεδο που έχει έρθει στο φως και αποτελεί μέρος μιας μεγάλης αίθουσας, ενός τυπικού για τις συνήθειες των Ρωμαίων triclinium, του δειπνητηρίου με τις τρεις κλίνες.
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Ματθαίο Κουτσουμανή, ο οποίος έχει την ευθύνη του ανασκαφικού έργου από το 1996, στην τομή Ζ προς τα βόρεια της ανασκαφής αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο και τμήματα τοιχογραφίας, η οποία χρονολογείται περί τα τέλη του 2ου με αρχές 3ου αιώνα. Στη βόρεια πλευρά της κεντρικής παράστασης, όπου σημειωτέον έχουμε την εντυπωσιακή προσωποποίηση του Θεού Έβρου ποταμού μαζί με την Πλωτίνη, αποκαλύφθηκαν δύο βοηθητικά δάπεδα με γεωμετρικά σχήματα και πέλτες, σε αντίθεση με το νότιο τμήμα όπου είχαμε πτηνά και φυτά.
Όπως δήλωσε ο κ. Κουτσουμανής «αποκαλύφθηκε επίσης η συνέχεια της κεντρικής παράστασης προς τα δυτικά και συγκεκριμένα τμήμα της ζώνης με τις θαλάσσιες τερατόμορφες μορφές όπου παριστάνονται ιχθυοκένταυροι και Νηρηίδες. Και οι δύο κάθονται πάνω σε δελφίνι, εκ των οπoίων η μια κρατάει ένα μαντήλι σαν πέπλο στο κεφάλι. Είναι πλέον σίγουρο ότι η παράσταση με την προσωποποίηση του Έβρου ποταμού μαζί με την Πλωτινόπολη, δεν είναι η μόνη αλλά αποκαλύπτεται και δεύτερο διάχωρο. Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε ποια ακριβώς παράσταση απεικονίζεται, γιατί καταστρέφεται από τον μεταγενέστερο παλαιοχριστιανικό τοίχο. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η ανασκαφική έρευνα την επόμενη χρονιά θα μας επιφυλάξει μεγάλες εκπλήξεις».
Μέχρι σήμερα έχει αναδειχθεί το ανατολικό τμήμα του triclinium, γύρω στα 70 τετραγωνικά, ενώ με την ολοκλήρωση των εργασιών θα αναδειχθεί η συνολική του έκταση που υπολογίζεται στα 130 με 140 τετραγωνικά μέτρα.
Η μελέτη νομισμάτων πρόκειται να δώσει πιο ακριβείς πληροφορίες για τη χρονολογία του κτιριακού συμπλέγματος και των αλλεπάλληλων φάσεων χρήσης και παρεμβάσεων.
Όλα συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η Πλωτινόπολη βαθμιαία θα αναδειχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στο χώρο της Θράκης.
Μαζί με τον αρχαιολόγο Ματθαίο Κουτσουμανή συνεργάζονται οι: Έφη Παπαϊωάννου (αρχαιολόγος), Χρήστος Κεκές (αρχαιολόγος), Χρήστος Βασιλείου (εργατοτεχνίτης), Φώτης Καλιαλάκης, Γιώργος Κεμαλάκης, Αντώνης Καραπιπέρης, Ηλίας Καραπιπέρης και Δημήτρης Βαρσάμης. Ο αναπληρωτής καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Δ.Π.Θ.) Νίκος Λιανός έχει αναλάβει την αρχιτεκτονική αποτύπωση και τη μελέτη κατασκευής των στεγάστρων, ενώ ο συντηρητής Διονύσης Καπιζιώνης τη μελέτη αποκατάστασης του ψηφιδωτού. Η ανασκαφή στην Πλωτινόπολη, που ολοκληρώθηκε για φέτος, διεξάγεται με πιστώσεις του Δήμου Διδυμοτείχου.