Με το ποσό των 50.000 ευρώ αποφάσισε το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης να επιχορηγήσει τη συνέχιση των ανασκαφών στον τύμβο Καστά, στην περιοχή της Αμφίπολης.

Ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012 επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο χώρο όπου διενεργείται η αρχαιολογική ανασκαφή και ενημερώθηκε από την προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κα. Κατερίνα Περιστέρη, για την πορεία των εργασιών.

Η κυρία Περιστέρη εξήγησε στον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης πως «πρόκειται για έναν περίβολο μοναδικό στο είδος του, καθώς ούτε στη Βεργίνα ή αλλού στον ελλαδικό χώρο έχει εντοπιστεί κάτι ανάλογο», εκφράζοντας παράλληλα τη σιγουριά της πως στο χώρο «περικλείονται σημαντικά ταφικά μνημεία, τα οποία περιμένουν να έρθουν στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη».

Αμέσως μετά το τέλος της ξενάγησης ο κ. Καράογλου δήλωσε πως «για το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης ο πολιτισμός αποτελεί σημείο αναφοράς. Γι’ αυτό, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, στηρίζουμε έμπρακτα τη συνέχιση των ανασκαφών στο χώρο της αρχαίας Αμφίπολης, επιχορηγώντας από τον πενιχρό προϋπολογισμό του Υπουργείου μας τη συνέχιση των εργασιών με το ποσό των 50.000 ευρώ».

«Τα οφέλη από την ανάδειξη των ευρημάτων», συνέχισε ο Υπουργός, «θα είναι πολλαπλά, τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε τουριστικό επίπεδο. Και παράλληλα εμπλουτίζουν την αρχαιολογική γνώση, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιχειρούν συστηματικά να παραχαράξουν την ιστορία, ότι η Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης επισκέφθηκε το σπήλαιο της Αλιστράτης, όπου και ξεναγήθηκε.