Συνεχίστηκαν φέτος για δεύτερη χρονιά οι ανασκαφές στο λόφο του Ισμηνίου στη Θήβα, τις οποίες διεξάγουν οι καθηγητές Stephanie Larson και Kevin Daly του αμερικανικού πανεπιστημίου Bucknell σε συνεργασία με Έλληνες αρχαιολόγους από την Θ′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Η συνεργασία είναι η πρώτη ελληνοαμερικανική ανασκαφική έρευνα στην αρχαία πόλη των Θηβών, καθώς και η πρώτη ανασκαφή στον λόφο του Ισμηνίου τα τελευταία 44 χρόνια. Η θέση, που είχε ανασκαφεί από τον Α. Κεραμόπουλλο (1910-1917) και τον Ν. Φαράκλα (1967), είναι ιδιαίτερη για τη Θήβα καθώς, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με την υπόλοιπη πόλη, ο λόφος με το ιερό του Απόλλωνα δεν έχει καλυφθεί από μεταγενέστερα κτίσματα.
Στο πλαίσιο της φετινής ανασκαφικής περιόδου πραγματοποιήθηκαν έρευνες στον λόφο του Ισμηνίου και στην περιοχή που εκτείνεται βορειοδυτικά του λόφου.
Στα δύο χρόνια που διαρκούν οι ανασκαφές έγινε καθαρισμός των καταλοίπων του δυτικού ναού έτσι ώστε αυτά να επανέλθουν στην κατάσταση που βρίσκονταν μετά τις ανασκαφές του 1917. Επίσης ανασκάφηκαν πέντε σημεία, έκτασης 5×5 μ. και δύο σημεία έκτασης 10×10 μ. στο λόφο του ναού και στην περιοχή δίπλα στο λόφο.
Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τρεις τάφους της υστεροβυζαντινής περιόδου (13ος-14ος αι.), πέντε αδιατάρακτες ταφές της πρώιμης βυζαντινής περιόδου (7ος αι.) και μια σειρά άθικτων ταφικών αγγείων (πάνω από 20 συνολικά) μαζί με άλλα ταφικά αντικείμενα.
Ανασκάφηκε επίσης ένας βυζαντινός αποθέτης του τέλους του 13ου αι., από τον οποίο ανασύρθηκαν άθικτα αγγεία, και ένας μυκηναϊκός τάφος της 2ης χιλιετίας π.Χ., ενώ έγινε συντήρηση ενός αθηναϊκού ασκού του τέλους του 5ου αι. π.Χ.
Παράλληλα εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν διάφορα άλλα στοιχεία, όπως τοίχοι διαφόρων περιόδων και τομές στο βραχώδες υπόστρωμα που ίσως σχετίζονται με τα θεμέλια ή τη διακόσμηση του ναού του Απόλλωνα του 4ου αι. π.Χ.
Οι ανασκαφές στο λόφο του Ισμηνίου αναμένεται να συνεχιστούν για τρίτη χρονιά από τις 17 Ιουνίου έως τις 26 Ιουλίου 2013.