«Μικρή ειρηνική επανάσταση στις σχέσεις του Δημοσίου με τον Πολίτη αλλά και στις σχέσεις του Δημοσίου με την περιουσία του» χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, κ. Κώστας Τζαβάρας το έργο της ψηφιοποίησης του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με θέμα την παρουσίαση του έργου, στην οποία συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, ο Επίτιμος Προϊστάμενος του Φορέα Υλοποίησης του έργου κ. Αντώνης Γιουρούσης και η Τοπογράφος-Μηχανικός κα Σοφία Μπασιούκα.
Ο Υπουργός τόνισε ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού έχει το μοναδικό προνόμιο να είναι ο θεματοφύλακας της ακίνητης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας» και πρόσθεσε πως «η ιδιοκτησία του Δημοσίου είναι αναμφισβήτητη, γιατί το αντικείμενό της δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε συναλλακτική διαδικασία».
«Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο έρχεται να θέσει ένα τέλος σε μια εποχή που αναγκαστικά χαρακτηριζόταν από δυσλειτουργία, γραφειοκρατική διόγκωση και ταλαιπωρία του πολίτη», ανέφερε και σημείωσε ότι «πλέον το Υπουργείο διαθέτει μία ολοκληρωμένη βάση δεδομένων, στην οποία θα έχει πρόσβαση όποιος πολίτης το επιθυμεί».
Ο κ. Τζαβάρας έκανε λόγο για ένα αποφασιστικό και αποτελεσματικό βήμα «που θα φέρει μια καινούρια ποιότητα στις σχέσεις μεταξύ κράτους και πολίτη και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να διαμορφωθεί στην Ελλάδα επιτέλους ένα περιβάλλον ασφάλειας αλλά και φιλικό στους υποψήφιους επενδυτές».
Στην ομιλία της η κα Μενδώνη χαρακτήρισε το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο «διαχειριστικό εργαλείο που βοηθά πολύ τις υπηρεσίες εξοικονομώντας ανθρώπινους πόρους, αλλά και σημαντικό επιστημονικό εργαλείο, γιατί μέσα από αυτό οι επιστήμονες θα μπορούν πλέον να έχουν σαφή, ακριβή και ποσοτικοποιημένα στοιχεία για το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας». Η Γενική Γραμματέας ανέφερε ότι «τα έργα στρατηγικής που αυτή τη στιγμή εκτελούνται από το Υπουργείο είναι εκείνα που θα αλλάξουν το πρόσωπό του στην πραγματικότητα μετά το 2015, όταν το ΕΣΠΑ θα έχει ολοκληρωθεί».
Ο κ. Γιουρούσης ανέπτυξε λεπτομερώς τη στόχευση και παρουσίασε τις φάσεις του έργου, δημοσιοποιώντας ποσοτικά ευρήματα της καταγραφής αλλά και χαρακτηριστικά παραδείγματα περιπτώσεων καταπατήσεων και αυθαιρεσιών. Επίσης, ανακοίνωσε όλες τις άμεσες ενέργειες που θα ακολουθήσουν την αναλυτική ηλεκτρονική καταγραφή ανά κατηγορία ακινήτων και γεωγραφική θέση προκειμένου να δοθεί στη Διοίκηση η δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες για την προστασία και τη βέλτιστη διαχείριση μνημείων και ακινήτων.
Μεταφέροντας την προσωπική της εμπειρία από το διάστημα κατά το οποίο συμμετέχει στην ομάδα του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, η κα Σοφία Μπασιούκα ανέφερε χαρακτηριστικά : «Αν έχουμε μάθει κάτι σʼ αυτούς τους 16 μήνες πορείας στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, είναι πως κάθε ακίνητο έχει τη δική του, μοναδική ιστορία απόκτησης νʼ αφηγηθεί. Το πιο μικρό έγγραφο αλληλογραφίας που το διαφοροποιεί απʼ όλα τα υπόλοιπα και το καθιστά ξεχωριστό. Τα ακίνητα δεν είναι μόνον αριθμοί, εμβαδά, κόστη και χρόνοι. Είναι μοναδικές ιστορίες που τις συναντάμε καθημερινά, τις καταγράφουμε και θέλουμε να τις μοιραστούμε».
Το έργο της ψηφιοποίησης και καταγραφής του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου σε περιγραφικό και οπτικοποιημένο υλικό αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013.