Μπορούν οι μελετητές του προϊστορικού Αιγαίου να χρησιμοποιήσουν μεθόδους της πειραματικής αρχαιολογίας και ανθρωπολογίας για να κατανοήσουν τον τρόπο ζωής και τις δραστηριότητες των αρχαίων;

Η απάντηση θα δοθεί στη διάρκεια σεμιναρίου με τίτλο «Μια ανθρωπολογική προσέγγιση σε αρχαίες μαγειρικές τεχνικές: Πειραματισμοί με αντίγραφα Υστερομινωικών μαγειρικών αγγείων και τροφών» που θα παρουσιάσουν οι Tom Brogan, Jerolyn Morrison και Jad Alyounis στο πλαίσιο του Μινωικού Σεμιναρίου.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω μιας δυναμικής παρουσίασης οι ερευνητές θα προσφέρουν μια εμπειρία αισθήσεων που σχετίζεται με το μαγείρεμα, μία πρακτική η οποία κυριαρχεί στην καθημερινή ζωή της Υστερομινωικής Ι περιόδου.

Όπως αναφέρεται στην περίληψη της ανακοίνωσής τους: «Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός μελετώνται οι φυσικές παράμετροι, όπως προκύπτουν από τα περιβαλλοντικά και αρχαιολογικά δεδομένα, και με βάση αυτές τις παραμέτρους προχωρούμε σε επιλογές οι οποίες είναι με τη σειρά τους απαραίτητες προκειμένου να κατασκευάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε αρχαία μαγειρικά σκεύη. Ένα πειραματικό πρόγραμμα σαν αυτό θα πρέπει να είναι ευέλικτο λόγω της ποικιλομορφίας της ανθρώπινης συμπεριφοράς η οποία οφείλεται στις επιλογές των ανθρώπων, στις τεχνικές τους ικανότητες και τη φαντασία τους. Προκειμένου να εστιάσουμε την προσοχή στην ποικιλία των αναλυτικών δεδομένων που απαιτούνται, θα παρουσιάσουμε τέσσερις διαφορετικές μαγειρικές σκηνές παράλληλα με μία παρουσίαση του περιβάλλοντος».

Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει:

1) Ένα πρόγραμμα πειραματική αρχαιολογίας: κατασκευάζοντας και μαγειρεύοντας στα αντίγραφα ΥΜ Ι μαγειρικών σκευών.

2) Ένα πειραματικό μενού (Μινωϊτών Γεύσεις).

3) Μια γευστική περιδιάβαση του κρητικού τοπίου (JenniferMoody and Oliver Rackham).

4) Τέσσερις αρχαιολογικές σκηνές μαγειρέματος: Μόχλος (Jeffrey Soles), Παλαίκαστρο (Hugh Sackett και Sean Hemingway), Παπαδιόκαμπος (Χρύδσα Σοφιανού και Thomas Brogan), Ακρωτήρι Θήρας (Χρήστος Ντούμας, Δήμητρα Μυλωνά και Κική Μπίρταχα).

Όπως τονίζουν οι ερευνητές: «Το πείραμα που θα παρουσιαστεί είναι απλώς ένα διαφορετικός τρόπος για να προσεγγίσουμε και να εμρηνεύσουμε τον πολιτισμό της ΥΜ Ι περιόδου. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα μαγειρέψουμε και οι γεύσεις που θα προκύψουν είναι 100% μινωικές, όμως πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να ελέγξουμε αρχαιολογικές υποθέσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής των Μινωιτών».

Το Μινωικό Σεμινάριο οργανώνεται από τους Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, Λευτέρη Πλάτωνα και Γιάννη Παπαδάτο, με τον Colin MacDonald ως γραμματέα.

Πότε και πού

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012, 18.30, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, lower garden. Tο σεμινάριο θα γίνει στα αγγλικά.