Τα Μοναστήρια στο Νησάκι των Ιωαννίνων επισκέφθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και η Διευθύντρια της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου.

Στόχος της επίσκεψης ήταν να ενημερωθεί επί τόπου ο Γενικός Γραμματέας για την προσπάθεια που κάνουν όλοι οι φορείς προκειμένου να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί το έργο στη Μονή Ελεούσας.

Οι μελέτες για τις παρεμβάσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί και να καταστεί λειτουργικό και επισκέψιμο το Σκευοφυλάκιο έχουν ολοκληρωθεί. Ο προϋπολογισμός των έργων εκτιμάται στα δύο εκατομμύρια ευρώ και η προσπάθεια αποσκοπεί στην ένταξή του σε ένα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Το έργο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την αναβάθμιση του μοναστηριακού συμπλέγματος στο Νησί όσο και για τη διάσωση του πολιτιστικού και θρησκευτικού πλούτου της περιοχής.

«Η επίσκεψή μας είχε στόχο να δούμε την εξέλιξη ορισμένων έργων, κυρίως όμως να ενημερώσουμε τον Γενικό Γραμματέα για την παρέμβαση στο Σκευοφυλάκιο το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός αμύθητου πλούτου. Για το έργο αυτό υπάρχει συνεχής συνεργασία του Δήμου με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και με τη Μητρόπολη. Όλες οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία του Γενικού Γραμματέα και του Υπουργείου Πολιτισμού θα βρεθεί η δυνατότητα χρηματοδότησής του. Με το έργο αυτό θα αποκατασταθεί πλήρως η χρήση των Μοναστηριών και θα αναβαθμιστεί σημαντικά ο θρησκευτικός τουρισμός» δήλωσε ο κ. Φίλιππας Φίλιος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης.