Τον χώρο που πραγματοποιούνται οι αρχαιολογικές ανασκαφές κοντά στην αρχαία Αμφίπολη και όπου εικάζεται πως είναι θαμμένη η σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνη αλλά και ο γιος του και μοναδικός του κληρονόμος Αλέξανδρος ο Δ΄, επισκέφτηκε την Τρίτη (16/10) η βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή, σε συνέχεια της ερώτησης της προς τον υπουργό Πολιτισμού για την ανάγκη συνέχισης των ανασκαφών στην περιοχή.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να δει από κοντά τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της θερινής αρχαιολογικής περιόδου και να ενημερωθεί λεπτομερώς από την προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη.
Στην Αμφίπολη, στη φετινή θερινή ανασκαφική περίοδο, αποκαλύφθηκε κυκλικός περίβολος, με περίμετρο μισό χιλιόμετρο και διάμετρο 160 μ., από λεπτόκοκκο μάρμαρο Θάσου, ανάλογος του οποίου δεν έχει βρεθεί πουθενά, σύμφωνα με όσα δήλωσε η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Παράλληλα η ίδια, εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένη πλην όμως αισιόδοξη για την πορεία των ανασκαφικών ερευνών. Όπως τόνισε, όμως, πρέπει να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ώστε να συνεχιστούν οι ανασκαφές στην περιοχή. Το ποσό που εκτιμάται πως θα χρειαστεί δεν είναι απαγορευτικό παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα. Αντίθετα τα προσδοκώμενα οφέλη από την αναμενόμενη ανακάλυψη θα είναι ασύγκρητα πολλαπλάσια.
Η βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή στην ερώτηση που προ ημερών κατέθεσε προς τον υπουργό Πολιτισμού ζήτησε να εξασφαλιστούν τα χρήματα για τη συνέχιση των ανασκαφών στην Αμφίπολη καθώς αν επιβεβαιωθούν οι αρχαιολογικές ενδείξεις θα προκληθεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον και η περιοχή θα αποτελέσει μεγάλο τουριστικό και επιστημονικό πόλο, όχι μόνο του νομού Σερρών αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας.
Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
«Ο Αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης είναι από τους πιο σημαντικούς στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτή τη στιγμή, οι αρχαιολόγοι της ΚΗ’ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων βρίσκονται ενδεχομένως μπροστά σε μία μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη, που, αν επιβεβαιωθεί θα προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
»Τους τελευταίους δύο μήνες οι ανασκαφές πραγματοποιούνται σε “τούμπα” που έχει εντοπιστεί σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης και τα νέα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη φετινή θερινή ανασκαφική περίοδο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη του τάφου της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνης και του γιου τους Αλέξανδρου του Δ’.
»Μέχρι και αυτή τη στιγμή έχει αποκαλυφθεί μέρος ενός κυκλικού περιβόλου, με περίμετρο συνολικά 500 μέτρων και διαμέτρου 160 μέτρων. Στο φως έχουν έρθει τα 230 μέτρα του περιβόλου αυτού, που είναι κατασκευασμένος από μάρμαρο και παρόμοιός του δεν έχει ανακαλυφθεί πουθενά αλλού. Ούτε στη Βεργίνα ούτε στις Αιγές. Χρονολογείται στην περίοδο της δολοφονίας της Ρωξάνης το 311 π.Χ.
»Ο πρώτος ερευνητής του χώρου ήταν ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης, ο οποίος είχε επιχειρήσει ανασκαφές από το 1965 ως το θάνατό του το 1985. Οι προσπάθειες ανασκαφής ξεκίνησαν στην περιοχή ξανά τον Ιούλιο του 2009 και μετά από διακοπή άρχισαν και πάλι πριν από δύο μήνες. Στο τελευταίο αυτό διάστημα ήρθαν στο φως ευρήματα που οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα πως κάτι πολύ σημαντικό κρύβει ο χώρος.
»Μέχρι και αυτή τη στιγμή, στο διάστημα των δύο μηνών που πραγματοποιούνται οι ανασκαφές, δαπανήθηκαν 80.000 ευρώ, χρήματα που είχε εξασφαλίσει η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών για τις ανασκαφές. Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι εργασίες δυστυχώς σταμάτησαν γιατί τα χρήματα τελείωσαν.
»Όπως αντιλαμβάνεστε είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξευρεθούν και να εξασφαλιστούν οι πόροι ώστε να συνεχιστούν οι ανασκαφές. Επειδή οι μέχρι τώρα ανακαλύψεις, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές. Επειδή η ανακάλυψη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων θα προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και θα καταστήσει την περιοχή πόλο έλξης τουριστών και επιστημόνων, αποτελώντας ένα μοναδικό αναπτυξιακό και τουριστικό παράγοντα της περιοχής.
»Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: Τι προτίθεστε να κάνετε για τη χρηματοδότηση των ανασκαφών στον Αρχαιολογικό χώρο της Αμφιπόλεως;»