Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 3η ανασκαφική περίοδος στο ναυάγιο του Μαζωτού (01/05-15/06/2012) σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου.
Κατά τη φετινή ερευνητική αποστολή ανοίχθηκαν δύο τομές στο βόρειο άκρο της συγκέντρωσης των αμφορέων όπου, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας, βρίσκεται η πρύμνη του αρχαίου πλοίου. Ένας από τους κύριους στόχους της ανασκαφής σε αυτήν την περιοχή ήταν να διαπιστωθεί η έκταση των υπολειμμάτων του αρχαίου σκαριού που διατηρείται κάτω από τα κεραμικά αγγεία του φορτίου.
Μετά το πέρας των εργασιών και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ανασκαφικών περιόδων, έγινε πλέον φανερό ότι σώζεται η καρίνα και σημαντικό τμήμα του πετσώματος του πλοίου σε μήκος τουλάχιστον 15 μέτρων. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας: Το ναυάγιο του Μαζωτού συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στα ελάχιστα που μπορούν να δώσουν στοιχεία για τη ναυπηγική των κλασικών χρόνων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Επιπλέον, κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο αποκαλύφθηκαν νέα στοιχεία και για το εμπόριο της εποχής. Εκτός από τους εμπορικούς αμφορείς κρασιού από τη Χίο, οι οποίοι είχε εξαρχής διαπιστωθεί ότι αποτελούσαν το κύριο φορτίο, διαπιστώθηκε ότι το πλοίο μετέφερε και ένα δευτερεύον: ανάμεσα στους αμφορείς του πρυμναίου τμήματος του αμπαριού βρέθηκαν στοιβαγμένες πρόχοι, δηλαδή επιτραπέζια αγγεία για το σερβίρισμα του κρασιού.
Η ανασκαφή προχώρησε εν μέρει και στην καμπίνα της πρύμνης όπου άρχισαν να εντοπίζονται και μικρά αγγεία λεπτής κεραμικής, πιθανότατα σκεύη του πληρώματος ή άλλων επιβαινόντων στο πλοίο. Ένα μάλιστα από αυτά φέρει στη βάση εγχάρακτα τα αρχικά του ονόματος του ιδιοκτήτη του.
Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρνακας όπου, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιείται η συντήρησή τους από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.
Η έρευνα στο ναυάγιο του Μαζωτού διεξάγεται από την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό τη διεύθυνση της δρος Στέλλας Δεμέστιχα, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και το Ίδρυμα «Θέτις».
Για την αποτύπωση της θέσης των ευρημάτων χρησιμοποιήθηκε φωτογραμμετρία, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, με υπεύθυνο τον δρα Δημήτρη Σκαρλάτο.