Στα σκαριά είναι η επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Περαχώρας. Όπως προέκυψε σε σύσκεψη φορέων της Κορινθίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τζαβάρα, αρμόδιο για θέματα πολιτισμού, και τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Λίνα Μενδώνη δρομολογείται στους επόμενους μήνες μελέτη για την κατασκεύη του Μουσείου.

Το ιστορικό

Μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή για το Αρχαιολογικό Μουσείο Περαχώρας Λουτρακίου καταγράφει η Ένωση Φίλων Αρχαιολογικού Βυζαντινού Μουσείου Περαχώρας Λουτρακίου:

1930-1933: Ανασκάπτεται και ανακαλύπτεται το Ιερό της Ήρας Ακραίας στο Ηραίον της Περαχώρας Λουτρακίου, από τον γίγαντα της Αρχαιολογικής Επιστήμης κ. Χάμφρεϋ Πέιν, διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.

1937-38: Κατασκευάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Περαχώρας Λουτρακίου.

1978: Συσσώρευση πολλών ευρημάτων από διαδοχικές ανασκαφές δημιουργούν την ανάγκη επέκτασης του υπάρχοντος Μου­σείου. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Παναγιώτη Πρωτοπαππά, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Νιάνιας δίνει εντολή για τοπογράφηση του οικοπέδου και του Μουσείου του, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης της μελέτης.

1979: Πραγματοποιείται η τοπογράφηση του οικοπέδου και του κτιρίου και υποβάλλε­ται στο ΥΠ.ΠΟ.

1980: Υποβάλλεται πρόταση στον τότε Δή­μαρχο κ. Π. Πρωτοπαππά για την αναγκαι­ότητα εξεύρεσης χώρου, προκειμένου να ανοικοδομήσει νέο Μουσείο στην είσοδο της Περαχώρας, λόγω της ανακάλυψης της Μυκηναϊκής Νεκρόπολης στο Σκάλωμα και του πλήθους αξιόλογων ευρημάτων που ήρθαν στο φως.

1981: Διακόπτεται η λειτουργία του Μουσεί­ου λόγω των καταστροφικών σεισμών. Τα εκθέματα μεταφέρονται προσωρινά στο Μουσείο Ίσθμιας. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Κα­ραμανλής επισκέπτεται τη σεισμόπληκτη Περαχώρα και δίνει εντολή στα αρμόδια όργανα να φροντίσουν μεταξύ των άλλων και την ανοικοδόμηση του Μουσείου.

11-11-1987: Υπογράφεται η ιστορική Προγραμματι­κή Σύμβαση, μεταξύ της Υπουργού Πολι­τισμού κ. Μελίνας Μερκούρη, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων και του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας υπό τον Δήμαρχο κ. Ι. Γιωτάκη, όπου προβλέπεται η επανέγερση του Μουσείου.

1988: Υποδεικνύεται από αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού ο κατάλληλος χώρος επανέγερσης του νέου Μουσείου, ακολουθεί η τοπογράφηση και αρχίζει η· αγορά των οικοπέδων.

1995: Επιβεβαιώνεται από αρχιτέκτονα του ΥΠ.ΠΟ. η καταλληλότητα του χώρου και συνεχίζεται η αγορά οικοπέδων, επί δη­μαρχίας του κ. Παύλου Παύλου. Ακολουθεί η παραχώρηση του παραπάνω χώρου στο ΥΠ.ΠΟ. Ο Δήμος εκφράζει την πρόθεση να συμβάλει ουσιαστικά στη σύνταξη μελέ­της ακόμα και για την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας Λουτρακίου.

14-04-2005: Πραγματοποιείται επίσκεψη του κ. Υφυ­πουργού Πολιτισμού κ. Πέτρου Τατούλη στο ετοιμόρροπο Μουσείο όπου ανακοινώνει επίσημα την απόφαση της επανίδρυσής του.

06-12-2005: Με την 47/6/12/2005 ομόφωνη απόφα­ση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το πλέον αρμόδιο όργανο για να αποφασiζει για θέματα ανέγερσης ή μη Μουσείων, εγκρίνει την επανίδρυση του Αρχαιολογι­κού-Βυζαντινού Μουσείου Περαχώρας Λουτρακίου. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η αγορά των οικοπέδων (16 στρεμ.) και παρα­χωρούνται στο ΥΠ.ΠΟ. με την απόφαση 414/7/12/2005 του Δημοτικού Συμβουλίου.

19-12-2005: Υπογράφεται από τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Π. Τατούλη η επανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας Λουτρακίου, επί Υπουργίας Πολιτισμού του ιδίου του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Κώστα Καραμανλή.

24-10-2007: Υποβάλλεται, από τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Γκιώνη, έγγραφο ερώτημα στο ΥΠ.ΠΟ. για την πορεία της υπόθεσης του Μουσεί­ου. Η απάντηση του ΥΠ.ΠΟ. μέσω της Διευθύντριας κ. Παντού ήταν αόριστη και εξέφραζε αρνητική έκβαση της υπόθεσης.

Από τότε όμως μέχρι σήμερα το Μουσείο παραμένει κλειστό, παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση της περιοχής του Λουτρακίου-Περαχώρας και της σημαντικής πολιτιστικής αξίας των ευρημάτων.