Στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO ανήκει πλέον η Λέσβος. Η απόφαση της ένταξης του νησιού στο Δίκτυο των μέχρι τώρα 87 περιοχών που αναγνωρίζονται διεθνώς ως γεωπάρκα από τον Οργανισμό, ήρθε την Παρασκευή το πρωί και η είδηση έφτασε μέχρι το νησί από τον διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Νίκο Ζούρο, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπάρκο Arouca της Πορτογαλίας.
Ανοίγει, έτσι, μια νέα σελίδα για τη Λέσβο, αφού η ένταξη αυτή σημαίνει αυτομάτως και μια ευρεία προβολή και προώθηση της εικόνας της ως τόπου με ιδιαίτερη φυσική και πολιτιστική ταυτότητα και διεθνώς αναγνωρισμένα γεωλογικά μνημεία, που θα την καταστήσουν ιδανικό προορισμό για ποιοτικό τουρισμό.
Η προσπάθεια που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν από το Δήμο Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την υποστήριξη και άλλων τοπικών φορέων και υπηρεσιών, όπως η Κ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου, η Διεύθυνση Δασών Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών – Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, το Ψηφιακό Μουσείο «Γ. Ιακωβίδης», το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής, το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά, το Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη και το Μουσείο Τεριάντ, έτυχε μεγάλης αναγνώρισης από τους επιστήμονες του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία. Η όλη προσπάθεια στηρίχθηκε και από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, το Επιμελητήριο Λέσβου, το Φορέα Τουρισμού του Μολύβου και άλλους φορείς, με εκπροσώπους των οποίων συναντήθηκαν οι δύο εμπειρογνώμονες της UNESCO που βρέθηκαν στο νησί στις αρχές του μήνα.
Η αξιολόγηση του φακέλου
Ο φάκελος υποψηφιότητας που είχαν καταθέσει οι παραπάνω φορείς στην αρμόδια γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων για το χαρακτηρισμό όλου του νησιού ως γεωπάρκου, τον περασμένο Νοέμβριο, αναφερόταν εκτός άλλων σε στοιχεία που αφορούσαν στην προστασία και ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων και γεωτόπων, των περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος, τα πολιτιστικά μνημεία και τα μουσεία, τις τουριστικές υποδομές και δράσεις θεματικού τουρισμού, τις υποδομές και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και την ευρύτερη τοπική ανάπτυξη και τα τοπικά προϊόντα.
Η αξιολόγηση του φακέλου από τους δύο εμπειρογνώμονες, δρα G. Martini, διευθυντή του Γεωπάρκου της προστατευόμενης απολιθωματοφόρας περιοχής Réserve Géologique Haute-Provence των Γαλλικών Άλπεων και μέλος του Γραφείου Γεωπάρκων, και δρα A. Shueller, διευθυντή του Γεωπάρκου της προστατευόμενης ηφαιστειακής περιοχής VulkanΕifel της Γερμανίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, που έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την επίσκεψή τους στο νησί, αλλά και η σχετική εισήγηση που έγινε στο πλαίσιο του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου, είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη τελικά της Λέσβου στο Δίκτυο των μέχρι χτες 87 Γεωπάρκων σε παγκόσμιο και 50 σε ευρωπαϊκό επίπεδο.