Πρωτότυπες δράσεις για παιδιά και ενήλικες θα φιλοξενήσουν δύο μουσεία και ένας αρχαιολογικός χώρος της Θεσσαλονίκης, που ανοίγουν για το κοινό το τριήμερο 28-30 Σεπτεμβρίου, συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με γενικό τίτλο «Κρίσεις: Συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία».
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης: Συνέχειες και ρήξεις στο χώρο και στη μνήμη», με άξονα την περιοδική έκθεση του Μουσείου «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη – Ανεξίτηλα σημάδια στο χώρο».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θεματικές ελεύθερες περιηγήσεις επισκεπτών με τη βοήθεια εκπαιδευτικού φυλλαδίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της συμμετοχής της, οργανώνει τη δράση με τίτλο «Η κατάλυση του Μακεδονικού Βασιλείου από τους Ρωμαίους» στο χώρο του Γαλεριανού ανακτορικού συγκροτήματος (πλατεία Ναυαρίνου). Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει θεματική περιήγηση για μαθητές και ενήλικες στον αρχαιολογικό χώρο του ανακτορικού συγκροτήματος, δημιουργική εικαστική απασχόληση για παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, παιχνίδι ρόλων που σχεδιάστηκε από τη δημιουργική ομάδα «Gamecraft» με τίτλο «Casus belli» (αιτία πολέμου) και χορευτικό δρώμενο από την oµάδα «Αιώρηση».
Στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνει θεματικές ξεναγήσεις και παιχνίδι ρόλων. Οι θεματικές ξεναγήσεις απευθύνονται σε ενήλικες και θα πραγματοποιηθούν στη μόνιμη έκθεση από αρχαιολόγους του Μουσείου. Με αφορμή επιλεγμένα εκθέματα θα γίνουν αναφορές σε σημαντικά γεγονότα που αναστάτωσαν τη ζωή της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Το παιχνίδι ρόλων «Η αδελφότητα» σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί από τη δημιουργική ομάδα «Gamecraft». Απευθύνεται σε ενήλικες και οικογένειες με παιδιά από 11 χρόνων και πάνω. Οι συμμετέχοντες εμπλέκονται σε μία αναπάντεχη ιστορία μυστηρίου με επίκεντρο τον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας στη Θεσσαλονίκη. Το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη.
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκαν ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιδιώκοντας την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται μια φορά το χρόνο σε όλη την Ευρώπη με γενικό τίτλο «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά» και προσανατολίζονται θεματικά ανά διετία από την κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η Ελλάδα συμμετέχει από το 1994. Τα 50 κράτη που έχουν προσυπογράψει την ευρωπαϊκή σύμβαση για τον πολιτισμό συμμετέχουν στη διοργάνωση, προβάλλοντας νέους πολιτιστικούς θησαυρούς και επιτρέποντας την είσοδο σε ιστορικά κτίρια που συχνά είναι κλειστά στο κοινό. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αναδεικνύουν τοπικές ικανότητες και παραδόσεις, αρχιτεκτονική και τέχνη, ενώ παράλληλα επιδιώκουν να προωθήσουν την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.