Οκτώ μήνες μετά την παρουσίαση, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, του τόμου με τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα της Μεθώνης και τρεις μήνες μετά την παρουσίασή τους στη διεθνή επιστημονική κοινότητα (στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης), η τεράστια προσπάθεια είκοσι και πλέον χρόνων της επιστημονικής ομάδας του αρχαιολόγου κ. Ματθαίου Μπέσιου φαίνεται ότι δεν αποκτάει μόνο αναγνώριση αλλά και… στέγη.
Το διαχρονικό αίτημα όχι μόνο των επιστημόνων αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μία μουσειακή έκθεση και έναν αξιοπρεπή εργαστηριακό χώρο οδεύει προς την υλοποίησή του ύστερα από την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, τον περασμένο Ιανουάριο. Πλέον η κατασκευή της «Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου» μπαίνει στην τελική ευθεία καθώς δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του ανοικτού διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου που έχει προϋπολογισμό 3.465.000€. Στις 9 Οκτωβρίου αναμένεται να αξιολογηθούν οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο εργολάβος θα εγκατασταθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.
«Ουσιαστικά θα πρόκειται για έναν χώρο όπου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την πορεία του ευρήματος από την ανασκαφή μέχρι και την έκθεση», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Ντούλας, αρχαιολόγος της ΚΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. «Στο ισόγειο θα βρίσκεται ο εργαστηριακός και αποθηκευτικός χώρος και στον όροφο η επισκέψιμη έκθεση χωρίς εισιτήριο για το κοινό», προσθέτει, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα τονώσει την τοπική κοινωνία όχι μόνο σε τουριστικό-οικονομικό επίπεδο αλλά και σε πολιτιστικό σε σχέση με το Δίον και τη Βεργίνα. «Θα συνενωθούν ευρήματα που είναι αποσπασμένα τώρα σε τρία σημεία, στις αποθήκες μας εδώ, στο μουσείο Θεσσαλονίκης και στις αποθήκες του μουσείου του Δίου. Έτσι θα αποκτήσουν μία ενιαία στέγη όλα αυτά και θα μπορέσουν οι μελετητές να τα μελετήσουν πιο εύκολα. Επιπλέον θα αυξηθεί η χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου». Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρχει και ειδικός χώρος όπου θα πραγματοποιούνται διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
«Στο συγκεκριμένο χώρο θα συγκεντρωθεί και θα αναδειχθεί ένα τεράστιο υλικό από τις ανασκαφές των τελευταίων τριάντα χρόνων», σημειώνει ο αρχαιολόγος και επικεφαλής των ανασκαφών κ. Ματθαίος Μπέσιος. «Εκτός από την ενοποίηση των συνόλων, θα υπάρχουν επιτέλους πιο ανθρώπινες συνθήκες για να μελετηθεί από τους ειδικούς όλο αυτό το τεράστιο υλικό». Να θυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή τα εργαστήρια στεγάζονται στο παλιό σχολείο του Μακρυγιάλλου και σε πρόχειρες αυτοσχέδιες αποθήκες…
«Η είδηση για την προκήρυξη του έργου μας χαροποίησε ιδιαίτερα», ανέφερε ο επιγραφικός και καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Γιάννης Τζιφόπουλος ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα των μελετητών. Αναφερόμενος στη σημασία της δημιουργίας μουσειακής έκθεσης τόνισε ότι με την ανάδειξη των ευρημάτων η Μεθώνη θα αποτελέσει πόλο έλξης για τα επόμενα 50 χρόνια. «Η μελέτη και η έρευνα των ευρημάτων ίσως δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αναφύονται σε αυτή την πολύ σημαντική περίοδο της ιστορίας της Μακεδονίας», συμπληρώνει.
Στη Μεθώνη συνεργάτες ξένων πανεπιστημίων
Με τελικό στόχο της ανασκαφής (και της κάθε ανασκαφής) τη μελέτη και τη δημοσίευση των ευρημάτων, έχει συσταθεί μία ομάδα επιστημόνων όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από πανεπιστήμια του εξωτερικού, Ευρώπης και Αμερικής. Άλλωστε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για τα ευρήματα της Μεθώνης είχε διαφανεί αμέσως μόλις δημοσιεύτηκε ο τόμος της Μεθώνης.
Όπως εξηγεί ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, αρχαιολόγος του πανεπιστημίου UCLA της Καλιφόρνιας, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του στη ΚΖ’ Εφορεία, έχουν οργανώσει μία ομάδα για τη μελέτη και τη δημοσίευση του αρχαιολογικού υλικού της Αρχαίας Μεθώνης. «Τα παιδιά προέρχονται από διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και από διάφορα κράτη της Ευρώπης. Έχουμε οργανώσει μία ομάδα από τοπογράφους, συντηρητές, σχεδιαστές και αρχιτέκτονες για να μελετηθεί αυτό το φανταστικό και μοναδικό υλικό». Η βοήθεια των επιστημόνων από το εξωτερικό που μένουν και εργάζονται στη Μεθώνη εδώ και ενάμιση μήνα περίπου είναι ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστεί κανείς τον όγκο των ευρημάτων και φυσικά τη σημασία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το επόμενο καλοκαίρι θα βρίσκονται και πάλι στην Ελλάδα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, τις γνώσεις τους και φυσικά την αγάπη τους στους «θησαυρούς» της Βόρειας Πιερίας…