Νομίσματα, χαρακτικά, χάρτες, ομόλογα, μετοχές, εφημερίδες, επιστολικά δελτάρια, φωτογραφίες, στολές και τμήματα οπλισμού συγκαταλέγονται στα αντικείμενα που θα παρουσιαστούν σε μία καινούργια έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, φωτίζοντας με το δικό τους τρόπο πτυχές της Ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
«Η Θεσσαλονίκη των συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης», είναι το θέμα της έκθεσης που διοργανώνει το ΑΠΘ σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου (20.00), στο ΜΒΠ.
Τα σπάνια εκθέματα, τα περισσότερα εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, προέρχονται από τις Συλλογές των: Βασίλη Βασιακώστα, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου, Σάββα Δεμερτζή, Γιώργου Θωμαρέη, οικογένειας Καλφαγιάν, Μανώλη Κανδυλάκη, Παναγιώτη Κόκκα, Γιώργου Κωνσταντινίδη, Γιάννη Μέγα, Βασίλη Νικόλτσιου, Άγγελου Παπαϊωάννου, Γιώργου Πατιερίδη, Κώστα Σταμάτη, Δημήτρη Τακά, Αλέξανδρου & Λένας Χαΐτογλου.
Στην έκθεση η Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται ως ένα συλλεκτικό κομμάτι, μέσα από τις συλλογές, και αναδεικνύονται τα πρόσωπα της πόλης. Η Θεσσαλονίκη ως πόλη ανατολίτικη, ευρωπαϊκή, πολυεθνική, πολυπολιτισμική, νωχελική και ταυτόχρονα ορμητικά κοσμοπολίτικη, ξεδιπλώνει νήματα της Ιστορίας της από παλιά, φανερώνει τόπους, τοπία και ανθρώπους αναδεικνύει τη ζωή και τις σχέσεις τους, τις συνήθειες και τις νέες τους εμπειρίες, στην περίοδο 1869-1912 και στα δύσκολα χρόνια 1912-1917. Προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων της πόλης μπλέκονται με τις ιστορίες της Θεσσαλονίκης και γίνονται η σύγχρονη πόλη, μας βοηθούν να αναστοχαστούμε πώς μεταλλάχθηκε, μας οδηγούν να σκεφτούμε πώς μπορεί να γίνει αυτή που της αξίζει.
Η έκθεση είναι διαδραστική και υποστηρίζεται με οπτικοακουστικές παραγωγές.
Το συντονισμό του έργου ανέλαβαν από το ΑΠΘ, οι καθηγητές Αλέξανδρος Γαρύφαλλος και Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου (είχε και την επιμέλεια μαζί με την ιστορικό-μουσειολόγο στο Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Περσεφόνη Καραμπάτη) και από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η διευθύντριά του, δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.
Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεμβρίου.