Υπέγραψε ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης τη σύμβαση του έργου για την αποκατάσταση και ανάδειξη ενός από τα σημαντικότερα μνημεία του βενετσιάνικου Χάνδακα, της πύλης Ιησού, όπου πρόκειται να εγκατασταθεί η μόνιμη έκθεση Νίκου Καζαντζάκη. Η σύμβαση υπεγράφη στον ίδιο το χώρο της πύλης Ιησού (Καινούρια Πόρτα).
O προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3.479.802,15 ευρώ, ποσό το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, και ο χρόνος εκτέλεσης του ορίζεται σε 18 μήνες. Παράλληλα, με το έργο αυτό σηματοδοτείται η έναρξη του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπλασης, «Ηράκλειο κάθε βήμα … ένα ταξίδι στην ιστορία» του Δήμου Ηρακλείου που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.
Φανερά ικανοποιημένος, ο Δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε ότι η αποκατάσταση της πύλης Ιησού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πόλη του Ηρακλείου γιατί είναι μία από τις σπουδαιότερες βενετσιάνικες πύλες, που ήδη έχει ενταχθεί στις πολιτιστικές διαδρομές της πόλης και στην οποία θα φιλοξενηθεί η έκθεση για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη καθώς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον τάφο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, στον προμαχώνα Μαρτινέγκο.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Η Πύλη Ιησού ένωνε το εσωτερικό της τότε πόλης —Candia— με τις νότιες επαρχίες και αποτελείται από μια κεντρική θολωτή διάβαση (διάδρομος) πλαισιωμένη από δύο παράπλευρες θολωτές αίθουσες.
Η κεντρική θολωτή διάβαση διαπερνά κάθετα το τείχος. Οι παράπλευρες αίθουσες χρησίμευαν ως χώροι αποθήκευσης όπλων και πολεμοφοδίων καθώς και προσωρινής διαμονής της φρουράς της πύλης. Επικοινωνούσαν με τον κεντρικό διάδρομο μέσω τοξωτών ανοιγμάτων έχοντας η κάθε μια ανεξάρτητη είσοδο από την πλευρά της πόλης. Για τον αερισμό των αιθουσών έχουν κατασκευαστεί στην οροφή αεραγωγοί, η απόληξη των οποίων βρίσκεται στο πλάτωμα.
Η ονομασία της σύμφωνα με την παράδοση οφείλεται σε Ιερό Ναό του Ιησού Χριστού που βρισκόταν εκεί, εξωτερικά της οχύρωσης.
Το έργο περιλαμβάνει την αναστήλωση του μετώπου της βενετσιάνικης Πύλης Ιησού, έργο του Μικέλε Σανμικέλι που αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής της πόλης. Η πρόσοψη της πύλης προς την πόλη ξεχωρίζει ιδιαίτερα και είναι επενδεδυμένη και διακοσμημένη με λαξευμένους λίθους ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας σε διάταξη που προσδίδουν μεγαλοπρέπεια τόσο σε μορφή όσο και σε μέγεθος. Επίσης προβλέπονται εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης της όψης της. Συγκεκριμένα θα καθαιρεθούν τμήματα του μετώπου, ενώ στα παραμένοντα τμήματα θα γίνει αντικατάσταση-συμπλήρωση μεμονωμένων ή κατακερματισμένων τμημάτων λίθων καθώς και στερέωσή τους.
Η ανάδειξη του μνημείου θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση κατάλληλου φωτισμού ανάδειξης στις όψεις του.
Οι χώροι των αιθουσών θα φιλοξενήσουν τη μόνιμη έκθεση για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Κατά μήκος της κεντρικής αίθουσας θα αναπτυχθούν οι αναφορές στα έργα του και στους σταθμούς της δημιουργίας του Ηρακλειώτη διανοητή. Η δεξιά αίθουσα περιλαμβάνει το κυρίως βιογραφικό σκέλος με χώρο παράλληλων εκδηλώσεων και μικρό πωλητήριο ενθυμίων. Η αριστερή αίθουσα ονομάζεται «Οδύσσεια» ώστε να παραπέμπει στο ταξίδι της ζωής του.