Η καθυστέρηση, λόγω της σύστασης των νέων Καλλικρατικών δήμων, συγκρότησης της αρμόδιας επιτροπής αποζημιώσεων  φέρεται ως η αιτία της αργοπορίας καταβολής αποζημιώσεων από την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε αγρότες της Πέλλας. Αυτή τουλάχιστον ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού κ. Κ. Τζαβάρα σε σχετική αναφορά διαμαρτυρίας ιδιοκτητών αγροτεμαχίων της Πέλλας.

Η 11η ΕΒΑ πραγματοποιεί ανασκαφές στην περιοχή των αγρών των εν λόγω αγροτών, οι οποίοι, σύμφωνα με το νόμο, δικαιούνται αποζημίωσης καθώς κατά τη διάρκεια των ερευνών στερούνται τη χρήση τους και τα ανάλογα κέρδη. Η καθυστέρηση όμως της καταβολής της αποζημίωσης αυτής οδήγησε σε σύνταξη αναφοράς διαμαρτυρίας που κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή Πέλλας Γ. Καρασμάνη.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένοι αγρότες έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση, από τη στιγμή που στερούνται τους πόρους από τη χρήση των αγρών τους και η προβλεπόμενη αποζημίωσή τους καθυστερεί από το 2009.

Η απάντηση του κ. Τζαβάρα συνοδεύτηκε από διαβεβαίωση ότι το πρόβλημα οδεύει προς λύση καθώς « …Με τις υπ’ αριθ. 2238 και 2239 αποφάσεις της ΙΖ΄ΕΠΚΑ ορίστηκαν οι αποζημιώσεις των καλλιεργητικών περιόδων 2009-2010 και 2010-2011 όλων των ιδιοκτητών Ν. Πέλλας, των οποίων οι αγροί στερούνται χρήσης και μαζί με το Πρακτικό Συνεδρίασης εστάλησαν στο Τμήμα Απαλλοτριώσεων, Απόκτησης Ακινήτων και Αποζημιώσεων της Διεύθυνσης Απαλλοτριώσεων και Ακίνητης Περιουσίας του ΥΠΑΙΘΠΑ, καθώς και στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων».