Δύο αρχαία ζωόμορφα ειδώλια, ένα με τη μορφή κριού και ένα με τη μορφή άγριου βοοειδούς αποκαλύφθηκαν σε ανασκαφές έξω από την Ιερουσαλήμ.

Τα ειδώλια, που υπολογίζεται ότι έχουν ηλικία μεταξύ 9.000 και 9.500 ετών ίσως ήταν φυλακτά που βοηθούσαν στη διασφάλιση επιτυχημένου κυνηγιού, σύμφωνα με αρχαιολόγους που ανακοίνωσαν την αποκάλυψη πρόσφατα μέσω email.

Τα αντικείμενα βρέθηκαν από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ σε μια ανασκαφή που πραγματοποιείται στην περιοχή Τελ Μόζα (Tel Moza), πριν τη διαπλάτυνση του Αυτοκινητόδρομου 1, που διατρέχει την απόσταση μεταξύ Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ.

«Είναι γνωστό ότι το κυνήγι ήταν η σημαντικότερη δραστηριότητα την περίοδο εκείνη», ανέφερε στην ανακοίνωση ο διευθυντής της ανασκαφής Χαμουντί Χαλέιλι (Hamoudi Khalaily). Τα ειδώλια «μπορεί να ήταν το επίκεντρο μιας παραδοσιακής τελετουργίας που εκτελούσαν οι κυνηγοί».

Κατά τον Χαλέιλι, κατά τη διάρκεια της Προκεραμικής Νεολιθικής Β περιόδου, όταν κατασκευάστηκαν αυτά τα αντικείμενα, είχε ξεκινήσει η μετάβαση στη μόνιμη εγκατάσταση με βάση τη γεωργία και την κτηνοτροφία, από τη νομαδική ζωή, που ήταν βασισμένη στο κυνήγι και την τροφοσυλλογή.

Μια εναλλακτική άποψη που παρουσιάστηκε από τη συνεγάτη του Χαλέιλι, αρχαιολόγο Άννα Έιριχ (Anna Eirikh), συνδέει τα ειδώλια με την εξημέρωση των ζώων.

Ένα γλυπτό σε σχήμα κριού με γυριστά κέρατα ήταν κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο.

«Η γλυπτική του απόδοση είναι αξιοσημείωτη και αναπαριστά με ακρίβεια λεπτομέρειες της εικόνας του ζώου». , είπε ο Χαλέιλι. «Το κεφάλι και τα κέρατα προεξέχουν από το σώμα και οι αναλογίες τους είναι εξαιρετικά ακριβείς».

Ένα δεύτερο ειδώλιο είναι κατασκευασμένο από δολομίτη και είναι αποδοσμένο συνοπτικά. Εικονίζει ένα μεγάλο ζώο με προεξέχοντα κέρατα που αναδύονται από το μέσο του κεφαλιού προς τις δύο πλευρές και μοιάζουν με εκείνα ενός άγριου βοοειδούς ή βούβαλου.