Ιερείς έσπασαν το λουκέτο της Παναγίας Τορνικίου στη Δεσκάτη Γρεβενών, που «σκαρφάλωσε» 27 μέτρα ψηλότερα στο πλαίσιο ενός μεγάλου τεχνικού εγχειρήματος ώστε να σωθεί από τα νερά που θα κατακλύσουν το φράγμα του Ιλαρίωνα, και προτίθενται όπως λένε να βάλουν δικές τους κλειδαριές.
Για λόγους ασφάλειας η 17η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σφράγισε πριν από έναν χρόνο το μνημείο και συνεχίζει τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησης του εσωτερικού του, αλλά οι ιερείς, μόλις ο φύλακας έκανε το διάλειμμά του, πήγαν και έσπασαν το λουκέτο με το πρόσχημα ότι ήθελαν να κάνουν λειτουργία. Μέσα σε λίγη ώρα, το απόγευμα της Τετάρτης, συγκεντρώθηκαν 50 πιστοί, που αρνούνταν να απομακρυνθούν, φώναζαν συνθήματα όπως «αίσχος, αίσχος» και προπηλάκισαν τον φύλακα.
«Θα βάλω εγώ το λουκέτο και όχι οι αρχαιολόγοι. Τα μοναστήρια ανήκουν στην εκκλησία και δεν είναι μνημεία για να μένουν κλειστά. Φτάσαμε στο σημείο να γίνουμε μουσουλμάνοι», δήλωσε στο «Εθνος», ο μητροπολίτης Γρεβενών, κ. Σέργιος, επικροτώντας τις ενέργειες των ιερέων.«Η εκκλησία γιόρταζε τα εννιάμερα της Παναγίας. Ηταν αδύνατον να μη γίνει η λειτουργία του εσπερινού. Πολύ σωστά ο π. Τιμόθεος από τη Μονή του Οσίου Νικάνορα της Ζάβορδας και ένας ακόμη ιερέας τέλεσαν τη λειτουργία. Είχα δώσει εντολή να ανάβουν έξω τα κεριά για την προστασία του μνημείου και ο κόσμος να στέκεται στον αυλόγυρο», πρόσθεσε ο μητροπολίτης Γρεβενών.
Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν πως οι ιερείς είπαν ψέματα ότι βρήκαν την εκκλησία ανοιχτή και προσθέτουν πως η αστυνομία έφτασε με καθυστέρηση 1,5 ώρας, ενώ δεν έγιναν συλλήψεις. Επιπλέον αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως μόλις άνοιξαν την εκκλησία, η πρώτη κίνηση των ιερέων ήταν να στήσουν ένα παγκάρι για να αφήνουν χρήματα οι πιστοί.
Η Παναγία Τορνικίου ήταν παρατημένη και σε πολύ κακή κατάσταση, ενώ όταν μπήκαν μέσα οι αρχαιολόγοι, οι ακαθαρσίες είχαν καλύψει όλο το πάτωμα. Πριν από έναν χρόνο μεταφέρθηκε πάνω σε ράγες, ένα δύσκολο εγχείρημα που έφεραν σε πέρας ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Κορρές και η ομάδα του. Το έργο κόστισε 850.000 ευρώ, χρηματοδότης ήταν η ΔΕΗ και ανάδοχος η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Από τότε οι αρχαιολόγοι της 17ης ΕΒΑ συντηρούν τις σπάνιες τοιχογραφίες του 14ου και του 16ου αιώνα και όλο το εσωτερικό του ναού, ενώ για λόγους ασφαλείας τον κρατούν κλειστό για το κοινό.