Αν ονομάζεστε Σακράτους (Sacratus), Κονστιτούτους (Constitutus) ή Μεμοριάνους (Memorianus) , ήσαστε κακότυχοι και ζούσατε στο ρωμαϊκό Κεντ, οι αρχαιολόγοι ίσως ανακάλυψαν το “γιατί”.

Μια «πινακίδα κατάρας» (ελληνικά κατάδεσμος), από μόλυβδο βρέθηκε θαμμένη σε ρωμαϊκή αγροικία στην περιοχή Ηστ Φάρλι (East Farleigh) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γραμμένα σε κεφαλαία, αναφέρονται στην πινακίδα τα ονόματα 14 ανθρώπων εναντίον των οποίων οι επιστήμονες θεωρούν ότι είχαν γίνει αρνητικές μαγικές επικλήσεις.

Ο κατάδεσμος εξετάζεται από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Αποκαλύφθηκε από την αρχαιολογική ομάδα της περιοχής Μέιντστοουν (Madestone Area Archaeological Group) κατά τη διάρκεια ανασκαφής και έχει μέχρι σήμερα περάσει μια σειρά λεπτομερειακών εξετάσεων.

Με διαστάσεις 6Χ10 εκ. , και πάχος 1 χιλιοστό, η πινακίδα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Οι ειδικοί θεωρούν ότι θα είχε χρησιμοποιηθεί από τους Ρωμαίους κατά την τέλεση μαγικών κατά ανθρώπων που κατηγορούνταν για κλοπή και άλλες κακές πράξεις. Αντίστοιχα αντικείμενα που έχουν βρεθεί ανά την Ευρώπη, ήταν τυλιγμένα ώστε να μη φαίνονται οι επιγραφές τους και μετά κρύβονταν σε σημεία που θεωρούνταν ότι γειτόνευαν με τον Κάτω Κόσμο (τάφους, πηγές, πηγάδια).

Ύποπτοι κλοπής

Ο δρ Ρότζερ Τόμλιν (Roger Tomlin), καθηγητής ύστερης ρωμαϊκής ιστορίας στο Κολέγιο Γούλφσον της Οξφόρδης, ειδικός στις ρωμαϊκές επιγραφές, πέρασε τέσσερις μέρες εξετάζοντας την επιγραφή. Είπε ότι είναι δύσκολο να χρονολογήσουμε την πινακίδα αλλά θεωρεί ότι κατασκευάστηκε τον 3ο αι. μ.Χ. «Κατάλογοι ονομάτων βρίσκονται συχνά σε μολύβδινες πινακίδες», λέει. «Κάποτε συνοδεύουν ένα παράπονο κλοπής που απευθύνεται σ΄ένα θεό και ονόματα ατόμων ύποπτων για την κλοπή. Σε μια περίπτωση, σε πινακίδα που βρέθηκε στη Γερμανία, τα ονόματα ήταν καθαρά εκείνα των εχθρών».

Η σημασία της πινακίδας έγκειται επίσης στο γεγονός ότι οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Βρετανίας που μπορούσαν να γράφουν και να διαβάζουν. Αυτό σημαίνει ότι η πινακίδα αυτή συγκαταλέγεται μεταξύ των αρχαιότερων γραπτών πηγών της βρετανικής ζωής.

Τοπική κοινότητα

Μόνο έξι από τα δεκατέσσερα ονόματα διαβάζονται. Ορατά είναι τα ρωμαϊκά ονόματα Sacratus, Constitutus, Constan και Memorianus. Γραμμένα στην πινακίδα είναι και δύο κέλτικα ονόματα, Ατρέκτους (Atrectus) και Ατιντένους (Atidenus).

Ο δρ Τόμλιν είπε ότι άλλα οκτώ ονόματα δεν είναι πλήρη αλλά περισσότερος καθαρισμός και εξέταση θα συντελούσε στην ανάγνωσή τους. «Αν πρόκειται για κατάδεσμο, που έτσι φαίνεται, είναι πιθανότατα προϊόν της τοπικής κοινότητας, οπότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι που αναφέρονται έζησαν εκεί.».

Ο φορέας Conservation Science Investigations (CSI), με έδρα το Σίτινγκμπορν (Sittingbourne), χρηματοδοτείται από την Αρχαιολογική Εταιρεία του Κεντ (Kent Archaeological Society) προκειμένου να συντηρήσει την πινακίδα. Είναι ευχής έργον οι επισκέπτες στην έδρα του να μπορούν να παρακολουθήσουν τμήματ της δουλειάς που γίνεται εκεί.

Από το 2005 η θέση ανασκάπτεται αργά ενώ έχουν έρθει στο φως ευρήματα όπως επιζωγραφισμένο κονίαμα καθώς και τμήμα ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται επίσης σπασμένα βραχιόλια από χαλκό (βρέθηκαν διασκορπισμένα στο δάπεδο του μαγειρείου) και ένα δακτυλίδι διακοσμημένο με φίδια.