Ειδικοί δηλώνουν ότι κατάρτισαν ένα αρχείο των ξηρασιών και των πυρκαγιών στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιώντας απολιθώματα, γύρη και αποθέσεις άνθρακα που είχαν διατηρηθεί στο Δέλτα του Νείλου. Το αρχείο παρέχει πληροφορίες για ιστορικές κλιματολογικές καταστροφές, μεταξύ των οποίων μια μεγάλη ξηρασία που οδήγησε στην πτώση του Αρχαίου Βασιλείου.
Επιστήμονες της Γεωλογικής Ερευνητικής Αποστολής των ΗΠΑ (US Geological Survey-USGS) και του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ανέμεναν ότι θα έβρισκαν λιγότερη γύρη από υγροτόπους (ένδειξη βλάστησης) και περισσότερες αποθέσεις άνθρακα -απομεινάρια φωτιάς- σε αποθέτες από περιόδους ξηρασίας. Αυτό ακριβώς βρήκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του USGS, σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους σε διάστημα 6.000 χρόνων.
Μια από αυτές τις περιόδους ξηρασίας συνέβη πριν από 3.000 χρόνια και συνδέεται με την πτώση του βασιλείου της Ουγκαρίτ καθώς και περιόδους πείνας στη Βαβυλώνα και σε διάφορα βασίλεια της Συρίας, στην Εγγύς Ανατολή. Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης ενδείξεις μιας παγκόσμιας ξηρασίας πριν από 4.200 χρόνια, η οποία είχε σοβαρές επιπτώσεις και ίσως έπαιξε ρόλο στην πτώση του Αρχαίου Βασιλείου της Αιγύπτου.
«Ακόμα και οι ισχυροί κατασκευαστές των αρχαίων πυραμίδων, περισσότερα από 4.000 χρόνια πριν, έγιναν θύματα όταν δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε ένα κλίμα που άλλαζε» δήλωσε η διευθύντρια του USGS Μάρσια Μακ Νάτ (Marcia McNutt). «Η μελέτη δείχνει ότι η πρόσβαση σε νερό ήταν η αχίλλειος πτέρνα στην αλλαγή του κλίματος στρην Αίγυπτο τότε, όπως μπορεί να είναι και τώρα για έναν πλανήτη του οποίου οι διψασμένοι κάτοικοι ξεπερνούν τα 7 δισεκατομμύρια».