Στο έλεος της φύσης φαίνεται ότι έχει αφεθεί ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος της Ντόλιανης (Φανωτής) στη Θεσπρωτία. Εικόνες που δημοσιεύτηκαν σε διάφορους ειδησεογραφικούς ιστοτόπους στις 25 Ιουλίου δείχνουν τη θέση να είναι σχεδόν απροσπέλαστη λόγω της βλάστησης που την κατακλύζει.
Πρόκειται για αρχαίο οικισμό, οχυρωμένο με διπλή σειρά ισοδομικών τειχών, ο οποίος ταυτίζεται με την αρχαία Φανωτή, έδρα του φύλου των Φανωτέων Θεσπρωτών. Η ίδρυση του οικισμού τοποθετείται στα τέλη του 4ου π.Χ. αι. σε θέση όπου υπάρχουν στοιχεία παλαιότερης κατοίκησης ήδη από την αρχαϊκή εποχή. Η μνημειακή κύρια πύλη του οικισμού είχε τοξωτή επίστεψη και προστατεύονταν από δύο ορθογώνιους πύργους. Μετά την ρωμαϊκή κατάκτηση του 167 π.Χ. η θέση εγκαταλείπεται. Η κατοίκηση συνεχίζεται τη βυζαντινή περίοδο, οπότε επάνω στο δυτικό πύργο της αρχαίας πύλης κατασκευάζεται κοιμητηριακός ναός με εκτεταμένο νεκροταφείο. Την ίδια εποχή κτίζεται πύργος στο ψηλότερο σημείο της Ακρόπολης. Την Οθωμανική περίοδο τα τείχη επισκευάζονται και στη θέση της αρχαίας πόλης δημιουργείται ένας μικρός αγροτοκτηνοτροφικός οικισμός με διώροφες κατοικίες και ένα κεντρικό αλώνι-πλατεία.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Υπουργείου Πολιτισμού, το 2002 είχαν ξεκινήσει εργασίες για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στα πλαίσια του Γ΄ Κ.Π.Σ. – Π.Ε.Π. Ηπείρου, ενώ το 2003 είχε ολοκληρωθεί και σχετική μελέτη. Σήμερα όμως φαίνεται ότι οι ενέργειες αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα. Ευχόμαστε τη δραστηριοποίηση των τοπικών πολιτιστικών φορέων για την επίλυση του προβλήματος.