Την άρση της κατάργησης της δωρεάν εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για τους εκπαιδευτικούς και τους καλλιτέχνες σύμφωνα με μια προεκλογική απόφαση απαιτούν ομάδες εκπαιδευτικών.

Η απόφαση των υπηρεσιακών υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού που δημοσιεύτηκε πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου (ΦΕΚ 15/06/2012, τεύχος 2ο, αρ. φύλλου 1945) φέρεται να καταργεί συνολικά την ελεύθερη πρόσβαση των εκπαιδευτικών αλλά και των καλλιτεχνών (μελών του καλλιτεχνικού επιμελητηρίου) σε μουσεία, μνημεία, ιστορικούς τόπους και αρχαιολογικούς χώρους που ανήκουν στο Δημόσιο, δικαίωμα που κατείχαν μαζί με άλλους κλάδους και ομάδες πολιτών (αρχαιολόγοι-ιστορικοί, πολύτεκνοι γονείς, μέλη ξένων αρχαιολογικών σχολών, μέλη ΔΣ του ΤΑΠΑ και της Αρχαιολογικής Εταιρείας κ.ά.).

Το θέμα αναδείχτηκε στις 20 Ιουλίου από τον βουλευτή του ΣυΡιζΑ και συντονιστή της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Τάσο Κουράκη, που το περιέγραψε ως εξής: «Παραμονές των εκλογών της 17ης Ιουνίου, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προχώρησε σε μία απαράδεκτη ρύθμιση με την οποία κατήργησε από τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και όλων των ειδικοτήτων και από τα μέλη του Ελληνικού Καλλιτεχνικού και Εικαστικού Επιμελητηρίου, το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στα μουσεία, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους. Η νέα αυτή περικοπή αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τους εκπαιδευτικούς και για τους καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί βαρύτατα από τις μνημονιακές πολιτικές και έχουν υποστεί δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους». Ο κ. Κουράκης σχολίασε ότι «το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, δεν αποτελεί ευνοϊκή μεταχείριση και παροχή προς έναν επαγγελματικό κλάδο, αλλά στοιχειώδη υποχρέωση της πολιτείας για την ενίσχυση και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου» και κατέληξε λέγοντας: «Τώρα που τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού συνενώθηκαν, ο νέος υπουργός Παιδείας οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση αυτής της απαράδεκτης ρύθμισης, ώστε να αποδείξει ότι η σύνδεση Πολιτισμού και Παιδείας πραγματοποιήθηκε για να τονιστεί και να αξιοποιηθεί ο παιδευτικός χαρακτήρας του πολιτισμού και όχι για να επιτευχθούν οι μνημονιακές πολιτικές των συγχωνεύσεων και της συρρίκνωσης του κράτους». Ταυτόχρονα ο κ. Κουράκης ρώτησε τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού εάν προτίθεται να καταργήσει τη ρύθμιση αλλά και να λάβει μέτρα διευκόλυνσης της πρόσβασης σε χώρους πολιτισμού ατόμων περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας.  Σύντομα η κίνηση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στον εκπαιδευτικό κόσμο -τοπικές ΕΛΜΕ και συνδικαλιστικές παρατάξεις- που αιτούνται την κατάργηση της απόφασης.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ένωση λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Ξάνθης, γράφεται μεταξύ άλλων: «Σε μια εποχή όπου οι μισθοί των εκπαιδευτικών δεν αρκούν πλέον ούτε για τα στοιχειώδη, καλούμε τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού (τα οποία συνενώθηκαν) να μην επιβαρύνουν άλλο το εισόδημά των εκπαιδευτικών και να προχωρήσουν άμεσα όχι μόνο στην κατάργηση της απαράδεκτης αυτής ρύθμισης, αλλά αντίθετα να επεκταθεί το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης και σε άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες με σκοπό τη πολύπλευρη ενημέρωση και καλλιέργεια των εκπαιδευτικών».

Σε ανακοίνωση της ΔΑΚΕ (ΠΕ Χαλκίδας) αναφέρεται ότι: «Είναι γεγονός ότι η ελεύθερη πρόσβαση των εκπαιδευτικών στα μνημεία της ιστορικής μας κληρονομιάς, στα μνημεία που αποτελούν αντικείμενο διδασκαλίας για τα παιδιά των ελληνικού λαού δεν αποτελεί προνόμιο αλλά στοιχειώδη παροχή της πολιτείας στα πλαίσια της ενίσχυσης της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου. Οι άρρηκτες σχέσεις Παιδείας και Πολιτισμού αναγνωρίστηκαν και από την καινούρια κυβέρνηση που συνένωσε τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού σε ένα. Καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία να καταργήσει άμεσα την άδικη και πέρα από κάθε λογική διάταξη που στερεί από τους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα της ελεύθερης εισόδου στα μουσεία και στους Αρχαιολογικούς χώρους.».