Οι δεινόσαυροι της μακρινής Παταγονίας, της Αργεντινής, κατακτούν όλο και περισσότερους Κρητικούς αλλά και ξένους επισκέπτες που κατακλύζουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για να τους δουν σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια.
Μεγάλοι και μικροί, ντόπιοι και τουρίστες δίνουν το συγκλονιστικό ραντεβού με το παρελθόν, ταξιδεύοντας στο χρόνο καθώς αυτός γυρίζει πίσω εκατομμύρια χρόνια, τόσα όσα εκείνα που πέρασαν από την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, και τους βλέπουν να διηγούνται με το δικό τους τρόπο ιστορίες από την προϊστορία της ίδιας της Γης.
Μέσα από τα απολιθώματα μικρών και μεγάλων δεινοσαύρων από την Παταγονία οι επισκέπτες μαθαίνουν πώς κυριάρχησαν στον πλανήτη, ποια ήταν η εξελικτική διαδικασία που οδήγησε στα πρώτα πτηνά της Κρητιδικής περιόδου και πώς εκείνα κατάφεραν να επιζήσουν της καταστροφής που εξαφάνισε τους μεγάλους κυρίαρχους του πλανήτη και άνοιξε έτσι ο δρόμος για την επικράτηση των άλλων ειδών και φυσικά την εμφάνιση του ίδιου του ανθρώπου.
Εκτός από τους σκελετούς οι χρονοταξιδιώτες μπορούν να ξεναγηθούν στη μαγευτική διαδικασία μιας ανασκαφής αλλά και να δουν πώς έφτασαν ως την Κρήτη τα απολιθώματα των δεινοσαύρων που συνεχίζουν να σαγηνεύουν τη φαντασία του ανθρώπου.
Σημείο αναφοράς της έκθεσης είναι οι λεγόμενοι «Γίγαντες της Παταγονίας», τέσσερις μεγάλοι σκελετοί με τους Giganotosaurus carolinii, το δεύτερο μεγαλύτερο σαρκοφάγο δεινόσαυρο και αρκετά μεγαλύτερο από τον διάσημο Τυραννόσαυρο Ρεξ (Βασιλικό) που έζησε ποτέ. Επίσης, τον πελώριο φυτοφάγο Rebbachisaurus tessonei με μήκος που ξεπερνούσε τα 18 μέτρα, ο σκελετός του οποίου αποτελεί το πιστό αντίγραφο του πρώτου πλήρους σκελετού του είδους που περιγράφηκε, τον κερασφόρο σαρκοφάγο Carnotaurus sastrei, τον Megaraptor namunhuaiquii με το μεγαλύτερο νύχι που υπήρξε ποτέ, καθώς και έναν πλήρη σκελετό ιχθυόσαυρου. Στην παρέα τους βρίσκεται και το γιγαντιαίο δεινοθήριο της Κρήτης με το ομοίωμά του να αφήνει άφωνους τους επισκέπτες.