Από τις 2 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενηθούν στη Γκαλερί Μανέζ της Αγίας Πετρούπολης έργα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση με τίτλο «Ελληνική τέχνη μέσα από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης. Θεσσαλονικείς και άλλοι Έλληνες ζωγράφοι» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και της 10ης επετείου αδελφοποίησης μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αγίας Πετρούπολης. Προηγήθηκε η έκθεση με τίτλο «Ζωγράφοι της Αγίας Πετρούπολης» στην Κάζα Μπιάνκα την περασμένη άνοιξη.
«Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό εγχείρημα», λέει στον «Αγγελιοφόρο» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για εξωστρέφεια τόσο της Πινακοθήκης όσο και των υπόλοιπων πολιτιστικών οργανισμών του δήμου. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Πινακοθήκης που επιχειρείται κάτι τέτοιο», παρατηρεί. «Θα θέλαμε, αν μπορούμε ακόμη και κάθε χρόνο να στέλνουμε έργα μας στο εξωτερικό, αξιοποιώντας τα ως εργαλεία για την ενίσχυση της παρουσίας της Θεσσαλονίκης εκτός των συνόρων. Ξεκινήσαμε από τη συνεργασία με αδελφοποιημένες πόλεις, συζητάμε όμως και για ανταλλαγές και με άλλες πόλεις της Ιταλίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών».
Τελευταία ακούστηκαν φήμες για σχέδιο κατάργησης της Δημοτικής Πινακοθήκης ή ενσωμάτωσής της στο μεγάλο μουσείο που θα προέκυπτε από τη συνένωση του Μακεδονικού και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το σχέδιο αυτό φαίνεται όμως πως μένει στα χαρτιά. «Όπως και να ‘χει η Πινακοθήκη δεν πρόκειται να χάσει την αυτονομία της», διαβεβαιώνει ο κ. Πέγκας. «Θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως Δημοτική Πινακοθήκη έστω πιο μαζεμένη λόγω έλλειψης κονδυλίων, αλλά με σταθερή παρουσία στην Κάζα Μπιάνκα, με μεγάλα γεγονότα και όχι με ατομικές εκθέσεις. Η Πινακοθήκη έχει αξιόλογα έργα ανάμεσα στα 2.500 της πλούσιας συλλογής της, που θα πρέπει να τα γνωρίσει το κοινό».
Με τη φράση του Πούσκιν «Ελλάς, ένα όραμα των ονείρων μου» οι Ρώσοι συστήνουν την έκθεση έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης στο εκεί κοινό, δίνοντας ιδιαίτερη δημοσιότητα στη διοργάνωση.
Στους χώρους της πινακοθήκης Μανέζ της Αγίας Πετρούπολης θα παρουσιαστούν 170 έργα ζωγράφων και χαρακτών, από το 19ο αιώνα έως και τη σύγχρονη δημιουργία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα έργα των: Νικόλαου Γύζη, Νίκου Γαβριήλ-Πεντζίκη, Νίκου Εγγονόπουλου, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Λουκά Βενετούλια, Κάρολου Τσίζεκ, Γιώργου Μπουζιάνη, Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ), Πολύκλειτου Ρέγκου, Νίκου Κεσσανλή, Αλέκου Φασιανού, Δημήτρη Μυταρά, Δημήτρη Γαλάνη, Βάσως Κατράκη και Ελένης Θεοφυλάκτου.
Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η ιστορικός Τέχνης, Θούλη Μισιρλόγλου.
Για τα εγκαίνια, στις 2 Αυγούστου, οι Ρώσοι ετοιμάζουν εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχει το θέατρο Μαριίνσκι, ο Έλληνας πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου και η βυζαντινή χορωδία της Αγίας Πετρούπολης.