Χρυσά μετάλλια που φέρουν επιγραφές και παραστάσεις βρέθηκαν σε νεκροταφείο της Ρωμαϊκής περιόδου, στο σύγχρονο Ντεμπέλτ, ένα χωριό στην περιοχή του Μπουργκάς, κατά μήκος των βουλγαρικών ακτών της Μαύρης Θάλασσας. Οι αρχαιολόγοι χρονολόγησαν τα ευρήματα στον 2ο αι. μ.Χ. Οι τάφοι ανήκουν σε βετεράνους της όγδοης λεγεώνας του Αυγούστου. Βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της Δεβελτού, αρχαίας ρωμαϊκής αποικίας , που την εποχή της ακμής της ήταν γνωστή ως η «μικρή Ρώμη της Θράκης».

Τα ευρήματα εντοπίστηκαν τυχαία από εργάτες που έριχναν τσιμέντο για κάποιο κατασκευαστικό έργο. Οι δονήσεις της μπετονιέρας προκάλεσαν ρήγμα στην επιφάνεια και… αποκαλύφθηκε ένας τάφος.

Η Krasimira Kostova, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ντεμπέλτ, είπε ότι το εύρημα είναι μεγάλης αξίας και ότι τα πολύτιμα αντικείμενα μαρτυρούν τα υψηλά αξιώματα των κατοίκων της αποικίας.

Ανάμεσα σε αυτά, βρέθηκαν χρυσά κοσμήματα και μία καρφίτσα, χάντρες και ξύστρες που οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν στο λουτρό τους αλλά και στην ιατρική ως εργαλείο για τη λήψη φαρμάκων από τα αυτιά ή από το στόμα. Όλα αυτά τα ευρήματα είναι μάρτυρες της αστικής ζωής σε μια σημαντική πόλη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Μια διϋπουργική επιτροπή θα αποφασίσει για το μέλλον της αρχαιολογικής θέσης. Σύμφωνα με την έκθεση των αρχαιολόγων πάντως, το Ντεμπέλτ είναι η μοναδική θέση στη Βουλγαρία που έχει αναγνωριστεί επισήμως ως μνημείο της «ευρωπαϊκής αρχαιολογικής κληρονομιάς».