Ήρθαν σταδιακά μέσω του Βερίγγειου Πορθμού. Μπροστά τους απλωνόταν μία ακατοίκητη έρημος. Σε τρία το λιγότερο κύματα εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι της Αμερικής στη νέα τους πατρίδα. Αυτό μαρτυρεί η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μια μεγάλης έρευνας γενετικού υλικού.

Το ότι η Αμερική αποικήθηκε από την Ασία και μέσω του Βερίγγειου Πορθμού είναι αναμφισβήτητο – εκείνο που δεν είχε αποσαφηνιστεί μέχρι σήμερα, ωστόσο, είναι το πόσες φορές συνέβη αυτό. Μέχρι τώρα ήταν γνωστό το μεγάλο κύμα κατοίκησης της Βόρειας και Νότιας Αμερικής προ 15.000 ετών.

Μια νέα εκτενής έρευνα γενετικού υλικού αποδεικνύει ότι επακολούθησαν δύο ακόμη, ή και περισσότερα, κύματα αποίκων. Διεθνής ερευνητική ομάδα δημοσιεύει στο περιοδικό Nature τα αποτελέσματα της ανάλυσης 365.000 αλληλουχιών DNA ιθαγενών της Αμερικής – από Ινουίτ του Καναδά μέχρι Ινδιάνους της Χιλής.

«Η έρευνα των αμερικανικών ιθαγενών πληθυσμών είναι πολύ περίπλοκη εξαιτίας των επιμιξιών με Ευρωπαίους και Αφρικανούς» λέει ο συντονιστής της έρευνας Andres Ruiz-Linares από το University College του Λονδίνου. Με την ανάλυση που έγινε τώρα, ωστόσο, οι επιστήμονες κατάφεραν να απομονώσουν τις ευρωπαϊκές και αφρικανικές γραμμές καταγωγής. Η έρευνα αποτελεί έτσι την εκτενέστερη που έχει γίνει για τη γενετική ποικιλομορφία των πρώτων πληθυσμών της Αμερικής, όπως τονίζουν οι ερευνητές.

Ενώ οι Ευρωπαίοι, όπως και οι Αφρικανοί, αναμίχθηκαν μόλις τα τελευταία 500 χρόνια στους ιθαγενείς πληθυσμούς της ηπείρου, οι πρώτοι άποικοι ήρθαν πριν 15.000 χρόνια από τη Σιβηρία στην Αμερική – όπου μεταξύ άλλων κυνηγούσαν μαμούθ και μαστόδοντα. Στο δρόμο για τη νέα τους πατρίδα, οι άνθρωποι αυτοί δεν χρειαζόταν να διασχίσουν θάλασσα. Έρχονταν μέσω του Βερίγγειου Πορθμού, όπου την Εποχή των Παγετώνων υπήρχε ένα κομμάτι στεριάς που ένωνε την Ασία με την Αμερική.

Γενετικά ίχνη των μετέπειτα αποίκων στην Αρκτική

Οι αναλύσεις γενετικού υλικού 52 διαφορετικών ομάδων Αμερικανών ιθαγενών δείχνουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς έφτασαν στην ήπειρο με το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα. Μόλις αυτοί οι «πρώτοι Αμερικανοί», όπως τους ονομάζουν οι επιστήμονες στο δημοσίευμά τους, έφτασαν στην ήπειρο, διασκορπίστηκαν κατά μήκος της Δυτικής Ακτής φτάνοντας μέχρι νότια της Χιλής.

Στην έρευνα αυτή, οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη τους την ιστορία, ώστε να ταυτίσουν τους ντόπιους πληθυσμούς που σήμερα δεν συγκαταλέγονται στους ιθαγενείς.

Η αμερικανική πρώτη κατοίκηση εμφανίζει τουλάχιστον τρεις γραμμές καταγωγής. Το πρώτο μεγάλο ρεύμα ακολούθησαν άλλα δύο, μικρότερα. Γενετικά ίχνη των ομάδων που έφτασαν με τα μετέπειτα μεταναστευτικά ρεύματα, βρέθηκαν κατά κύριο λόγο στους πληθυσμούς των αρκτικών περιοχών της Βόρειας Αμερικής.