Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως κατάλοιπα ναού στην αρχαία ελληνική αποικία του Σελινούντα (Σικελία). Στο εσωτερικό του ναού, βρέθηκαν ευρήματα που βοήθησαν στην ερμηνεία του κτιρίου: ένα αφιέρωμα στη θεά Δήμητρα, ένας μικρός οστέινος αυλός που χρονολογείται στο 570 π.Χ., ένα μικρό κορινθιακό αγγείο.

Τα ευρήματα αυτά βοήθησαν επίσης στη χρονολόγηση του ναού στον 6ο αιώνα π.Χ. Αυτό σημαίνει ότι ίσως πρόκειται για τον αρχαιότερο ναό στη θέση του Σελινούντα.

Τα αντικείμενα αποκαλύφθηκαν τους τελευταίους μήνες από ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Clemente Marconi από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού και Ταυτότητας του Σελινούντα και το Αρχαιολογικό Πάρκο του Σελινούντα. Η ομάδα ταύτισε επίσης τα σωζόμενα τμήματα κεντρικής κιονοστοιχίας του ναού αλλά και θραύσματα κεραμικής που βρέθηκαν στο χώρο και ανάγονται στο 650 π.Χ., συμπεριλαμβανομένου ενός αγγείου με παραστάσεις ζώων σε βοσκή.

Η έρευνα της ομάδας επιβεβαιώνει εξάλλου υποθέσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν για την ιστορία και την ηλικία του ναού. Ιδιαίτερα σημαντική, κατά τους επιστήμονες, ήταν η ανακάλυψη του αυλού, που υποδηλώνει την τέλεση μουσικών και χορευτικών παραστάσεων που σχετίζονταν με τη λατρεία της θεάς Δήμητρας. Παρόμοιες παραστάσεις συναντάμε σε πολλά κορινθιακά αγγεία της περιοχής.

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές ελπίζουν να καταλήξουν σε ακόμη περισσότερα συμπεράσματα όσον αφορά τις διαστάσεις και την ακριβή χρονολόγηση του ναού.