Το «πηδάλιο» του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου του Σικάγου, που θεωρείται το μοναδικό σημαντικό μουσείο στην Αμερική αφιερωμένο στον ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ανέλαβε η Κόνυ Μουρτουπάλα.

Η δραστήρια Ελληνίδα ανέλαβε καθήκοντα μετά από 16χρονη θητεία ως πολιτιστική ακόλουθος στην Πρεσβεία της Ελλάδας, στην Ουάσιγκτον, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ η Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής».

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Μουσείου του Σικάγου, Τζων Κάλαμος, τόνισε ότι «με την πολύχρονη εμπειρία της, τόσο στον τομέα της προαγωγής της ελληνικής κουλτούρας, όσο και στη διοργάνωση δημοσίων εκδηλώσεων και εκθέσεων, αλλά και με την προσωπική εμπειρία της ως μετανάστρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κ. Μουρτουπάλα κομίζει στο μουσείο μας επαγγελματικές γνώσεις και οραματισμούς, που θα το αναβαθμίσουν σε μουσείο παναμερικανικής ακτινοβολίας».

«Είμαι μετανάστρια στις ΗΠΑ και γι’ αυτό έχει σημασία για μένα και την οικογένειά μου, να υπάρχει ένα ίδρυμα από το οποίο οι νεότερες γενεές να μπορούν να μαθαίνουν την ιστορία μας, που αποτελεί ένα μικρό, αλλά σπουδαίο κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας», τόνισε η νέα διευθύντρια.

Η κ. Μουρτουπάλα είναι συνιδρυτής του Ιδρύματος Αμερικανών Φίλων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ιδρυτικό στέλεχος του Σαιξπηρικού Θεάτρου της Ουάσιγκτον και διευθύντρια της Εταιρείας για τη Διατήρηση της Ελληνικής Κληρονομιάς.