Σε κατάλογο δημόσιων οργανισμών προς κατάργηση ή συγχώνευση εμφανίζονται σημαντικοί φορείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στην εφημερίδα «Έθνος» και στους ιστοτόπους in.gr και news 247, η κατάργηση ή η συγχώνευση δημόσιων οργανισμών αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την μείωση του« κράτους», η οποία έχει σκοπό και να πείσει τη δέσμευσή της να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, διευκολύνοντας έτσι και την τροποποίηση του Μνημονίου.

Ο κατάλογος των φορέων που κινδυνεύουν με λουκέτο φέρεται να περιλαμβάνει 60 νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Ανώνυμες Εταιρείες και ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη λίστα περιλαμβάνονται φορείς που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και του Πολιτισμού. Έτσι, στους οργανισμούς που οδεύουν προς κατάργηση περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες,  το Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες,το Ωδείο Αθηνών, ο Φορέας Διαχείρισης Δρυμού Σαμαριάς και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Τα κριτήρια αξιολόγησης  – και πιθανής κατάργησης –  αρχικά αναμένεται να είναι το ύψος της χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι οργανισμοί, η οικονομική κατάσταση που βρίσκονται και η χρησιμότητά τους με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στη δημόσια διοίκηση. Την απόφαση για την κατάργηση των φορέων θα λάβουν οι εποπτεύοντες υπουργοί μετά από εισήγηση των Επιτροπών Αναδιάρθρωσης που έχουν συσταθεί σε κάθε υπουργείο. Παράλληλα, θα ξεκινήσει η αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων στα ΝΠΔΔ και στον στενό δημόσιο τομέα με στόχο τον περιορισμό των υπηρεσιών, βάσει κριτηρίων που προετοιμάζουν Γάλλοι εμπειρογνώμονες. Από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό (μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι), οι οποίοι είτε θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη προσωπικού είτε θα απολυθούν.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους, προβλέπεται ότι:

– Οι συμβασιούχοι θα απολυθούν με τη λήξη της σύμβασής τους.

– Οι μόνιμοι υπάλληλοι θα μεταταγούν.

– Για τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου, μελετάται η επαναφορά του θεσμού της εφεδρείας, εφόσον αυτό γίνει δεκτό από την τρόικα.

Αργά χτες το βράδυ πηγές του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφεραν ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με την τρόικα, προκειμένου να ενταχθούν οι υπό απόλυση υπάλληλοι σε καθεστώς εφεδρείας για 1 χρόνο λαμβάνοντας το 60% του μισθού και κατόπιν να απολυθούν.