Η αρχαιολογία και η Πολιτιστική Κληρονομιά που αναφέρεται κυρίως στην αρχαιότητα δεν έχει αναδειχθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο στην Ελλάδα. Η παραδοσιακή αρχαιολογία στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας περιορίστηκε στη θεωρητική κατάρτιση και δεν ανέδειξε νεότερα γνωστικά αντικείμενα συναφή με τη μελέτη και ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Η τάση της ενσωμάτωσης των νεότερων γνωστικών αντικειμένων που συνδυάζουν το διώνυμο φυσικές επιστήμες & νέες τεχνολογίες (ψηφιοποίηση, πληροφορική) με την αρχαιολογία και την ιστορία εμφανίστηκε τη 10ετία του 1960 διεθνώς (Αγγλία, ΗΠΑ) και επεκτάθηκε σχεδόν σε κάθε χώρα, αναδεικνύοντας τα νεότερα γνωστικά αντικείμενα αυτά σε βασικές μονάδες ειδίκευσης στις λεγόμενες αρχαιολογικές επιστήμες (Αρχαιομετρία).
Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα «E-Learning στην Αρχαιομετρία (Νέες Τεχνολογίες, Συντήρηση & Διαχείριση Αρχαιοτήτων)» του Πανεπιστημίου Αιγαίου φιλοδοξεί να μεταδώσει τις σύγχρονες γνώσεις κατά εύληπτο και παραστατικό τρόπο στους πτυχιούχους αρχαιολόγους, ιστορικούς, συντηρητές, και άλλων κλάδων των αρχαιογνωστικών και θετικών επιστημών που επιθυμούν να ασχοληθούν ή εργάζονται σε θέματα πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Οι νεότερες αυτές γνώσεις έρχονται ως φυσιολογική ανάγκη και αφορούν την εξέλιξη των αρχαιολογικών και πολιτισμικών σπουδών και τις σημαντικές εφαρμογές στην Ελλάδα και παγκόσμια, από την αρχαιολογική/ανθρωπολογική ανασκαφή, την προληπτική συντήρηση, τη δειγματοληψία, τη χρονολόγηση, την ανάλυση, τη διερεύνηση αρχαίας τεχνολογίας, την προέλευση, τις εμπορικές οδούς στην αρχαιότητα από την προϊστορική εποχή, τους λόγους προσανατολισμού ναών σε ορισμένη κατεύθυνση. Επίσης αφορούν την τρισδιάστατη απεικόνισή τους, την εικονική πραγματικότητα αλλά και την προώθηση του προϊόντος (που έχει μελετηθεί, τεκμηριωθεί, αναδειχθεί, ανασυσταθεί) στην αγορά εργασίας.
Με το πρόγραμμα αυτό οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν νέες γνώσεις, νέες ιδέες για τους τρόπους αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος και εκπαιδεύονται στο χειρισμό κάποιων οργάνων φορητών συσκευών για να αξιοποιούν τις λαμβανόμενες μετρήσεις στο πεδίο και στο εργαστήριο και στις μουσειακές συλλογές. Λόγω του διαφορετικού υπόβαθρου των πτυχιούχων το επίπεδο δυσκολίας διαμορφώνεται κατάλληλα ώστε να είναι εύληπτο σε όλους ενώ θα υπάρχουν φροντιστηριακά μαθήματα στην έναρξη κάθε Ενότητας.
Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Καθηγητής Ιωάννης Λυριτζής (Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου).
Περίοδοι υλοποίησης: 1 Οκτωβρίου 2012 έως 30 Απριλίου 2013
Περισσότερες πληροφορίες στο http://e-epimorfosi.aegean.gr/archeometry-program-home