Η λειτουργία και τα έργα του βυζαντινού πολιτισμού στην καθημερινότητα, από το πινέλο του ζωγράφου και τα κείμενα του συγγραφέα, μέχρι τους δρόμους και τα νομίσματα στο Βυζάντιο και την αρχιτεκτονική των κτισμάτων στην ύπαιθρο και στην πόλη σε συνδυασμό με τις νέες μεθόδους βυζαντινής ανθρωπολογίας θα αποτελέσουν το αντικείμενο μελέτης στο Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών με θέμα «Εργαλεία στο Βυζάντιο – Εργαλεία για το Βυζάντιο», που θα πραγματοποιηθεί από σήμερα μέχρι τις 16 Ιουλίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Θερινού Πανεπιστημίου –που διοργανώνει η Σχολή Ανώτατων Σπουδών για τις Κοινωνικές Επιστήμες των Παρισίων με τη στήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης– θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 18.00, από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και θα ακολουθήσει η εναρκτήρια διάλεξη του Πάολο Οντορίκο με θέμα «Θεσσαλονίκη, Αυτοκρατορική Πόλη».
Οι συμμετέχοντες
Τουλάχιστον 40 υπότροφοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές, επιλεγμένοι ανάμεσα σε 100 υποψηφίους, από την Κύπρο, την Εσθονία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Νότια Αμερική και την Ελλάδα, θα παρακολουθήσουν τα επιμορφωτικά σεμινάρια για το «Βυζαντινό Πολιτισμό στην καθημερινότητα των πολιτών του Βυζαντίου», με επίκεντρο τις τεχνικές των Βυζαντινών στην καθημερινή ζωή και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν. Στη δεύτερη ενότητα των σεμιναρίων θα παρουσιαστούν νέες πρωτοφανείς, τεχνικές μελέτης του βυζαντινού πολιτισμού.
Από την Παλαιστίνη μέχρι τις ΗΠΑ
Ο κ. Οντορίκο –διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Σχολή Ανώτατων Σπουδών για τις Κοινωνικές Επιστήμες των Παρισίων– ανέφερε σχετικά με τη διοργάνωση, το κόστος της οποίας φτάνει τα 70.000 ευρώ: «Η ιδέα γεννήθηκε πριν από 6-7 χρόνια και έχουν προηγηθεί τρία ανάλογα σεμινάρια – δύο στη Δράμα κι ένα στις Σέρρες. Και τα έχουν παρακολουθήσει συνολικά 200 επιστήμονες από τη Λιθουανία και την Παλαιστίνη μέχρι τη Νότια Αμερική και τις ΗΠΑ. Είναι σημαντικό ότι όλη η νέα γενιά επιστημόνων στις βυζαντινές σπουδές, θα έχει περάσει από εδώ, απ’ αυτήν την πόλη, τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη του Βυζαντίου μετά την Κωνσταντινούπολη». Ο ίδιος, πάντως, και στάθηκε στην περιγραφή του Τιμαρίωνος για την πόλη της Θεσσαλονίκης: «Είναι ιδιαίτερα ζωντανός ο τρόπος που περιγράφει τις εικόνες από το ετήσιο πανηγύρι που στηνόταν έξω από τα τείχη με τις σκηνές των πραματευτών και τα προϊόντα τους. Και αυτό, όπως και άλλα αποσπάσματα-περιγραφές θα τα παρουσιάσω στην εναρκτήρια ομιλία μου».
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, επισήμανε ότι «η Θεσσαλονίκη φέρει έντονα τα σημάδια των βυζαντινών της καταβολών, μέσα στον 21ο αιώνα», αλλά και ο Γάλλος γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Κριστιάν Τιμονιέ υπογράμμισε ότι «στη Νέα Ευρώπη που δημιουργούμε είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε από πού προερχόμαστε, και ερχόμαστε και από το Βυζάντιο». Από την πλευρά τους η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Βελένη και η διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου στάθηκαν στη σημασία αυτού του κύκλου σπουδών για την ενίσχυση των βυζαντινών σπουδών πανευρωπαϊκά.