Επιδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα για την απόκτηση διδακτορικού στα Αρχαία Ελληνικά στον τομέα του λεξιλογίου της αρχαίας ελληνικής φαρμακευτικής ανακοινώνει το Τμήμα Φιλοσοφίας, Κλασικών Σπουδών, Ιστορίας Τέχνης και Ιδεών στο Πανεπιστήμιο του Όσλο (Νορβηγία).

Η έρευνα εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Strengthening Research Capacity in the Papyrus Collection of the Oslo University Library”, με επικεφαλής την αναπλ. καθ. Αρχαίων Ελληνικών Αναστασία Μαραβέλα.

Βασικό τμήμα του προγράμματος είναι η δημοσίευση αδημοσίευτων μέχρι σήμερα παπύρων (στα ελληνικά και τα κοπτικά) που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα έχει δύο βασικούς άξονες: α. τη μελέτη του πρώιμου Χριστιανισμού και β. τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής Ιατρικής. Ο διδακτορικός ερευνητής καλείται να ερευνήσει το λεξιλόγιο των αρχαίων Ελλήνων γιατρών χρησιμοποιώντας τους ήδη δημοσιευμένους παπύρους. Οι υποψήφιοι καλούνται να περιγράψουν το θέμα της διατριβής τους σε ξεχωριστή ερευνητική πρόταση.

Στα πλαίσια της έρευνας ο επιλεγμένος υποψήφιος πρόκειται να συνεργάζεται και στο πρόγραμμα «Corpus dei Papiri Greci di Medicina-Online» της  καθ. Isabella Andorlini (Πανεπιστήμιο Πάρμας, Ιταλία), προσθέτοντας υλικό στο ηλεκτρονικό λεξικό Medicalia Online. Υπάρχει, τέλος, πιθανότητα συνεργασίας με τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου στην δημοσίευση κειμένων παπύρων από τη συλλογή της. Η θέση είναι διαθέσιμη για τρία χρόνια (έναρξη 1 Νοεμβρίου 2012).

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι κάτοχοι Master στην Αρχαία Ελληνική ή σε σχετικό πεδίο (εναλλακτικά θα ζητηθεί η πιστοποίηση γνώσεων αρχαίων ελληνικών).

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα πρέπει να περιλαμβάνει: επιστολή αίτησης με αναφορά προσόντων (μέχρι 2 σελίδες), περιγραφή έρευνας και προγράμματος προόδου (μέχρι 5 σελίδες), βιογραφικό, τρεις συστατικές επιστολές και κατάλογο δημοσιεύσεων.

Πληροφορίες: Αναστασία Μαραβέλα (anastasia.maravela@ifikk.uio.no)